Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale više od 2 posto jer je proizvodnja 'crnog zlata' u SAD-u dosegnula nove rekordne razine, no smanjena proizvodnja OPEC-a, Venezuele i Irana sprječava veći pad cijena.

Na londonskom je tržištu barel prošloga tjedna pojeftinio 2,6 posto, na 70,85 dolara, dok je na američkom tržištu cijena barela skliznula 3 posto, na 61,94 dolara.

Nakon što su tjednima rasle, cijene su nafte prošloga tjedna pale jer su ulagače zabrinule naznake slabljenja potražnje u SAD-u, nakon što je objavljeno da su prošloga tjedna zalihe 'crnog zlata' snažno porasle i dosegnule najviše razine od rujna 2017. godine.

Osim toga, proizvodnja je u SAD-u prošloga tjedna dosegnula novi rekord, 12,3 milijuna barela dnevno, što je dosad najviša razina proizvodnje jedne zemlje u svijetu.

Zbog toga je porastao i izvoz SAD-a. U studenom se izvoz nafte prvi puta probio iznad razine od 3 milijuna barela dnevno, da bi početkom godine dosegnuo 3,6 milijuna.

Isto tako, cijene su nafte pod pritiskom zbog bojazni od usporavanja rasta nekih od najvećih svjetskih gospodarstva, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za naftom.

S druge strane, cijene podržava smanjenje proizvodnje od strane Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Ta organizacija, zajedno sa skupinom nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom, pridržava se lanjskog dogovora o smanjenju proizvodnje za 1,2 milijuna barela dnevno.

Cijene podržava i smanjena proizvodnja u Venezueli te Iranu, što je posljedica sankcija SAD-a na naftni sektor tih zemalja.

"Unatoč velikom smanjenju ponude iz Irana i Venezuele, ali i još nekih zemalja svijeta, OPEC+ morat će i dalje ograničavati proizvodnju kako bi uravnotežio tržište", smatra analitičar SEB-a Bjarne Schieldrop.

Dodatno je cijene pritisnula obnovljena opskrba ruskom naftom cjevovodom Družba prema zapadnoj Europi, nakon što je nekoliko zemalja prethodnoga tjedna obustavilo uvoz zbog zagađenja nafte organskim kloridom.

Uz to, u petak je tvrtka Baker Hughes objavila da je prošloga tjedna broj aktivnih naftnih postrojenja u SAD-u povećan za dva postrojenja, na njih ukupno 807.

A to znači da bi se proizvodnja u SAD-u mogla zadržati na rekordnim razinama, što potkopava nastojanja OPEC-a da smanjenjem proizvodnje podržava rast cijena nafte, prenosi Hina.