Na Wall Streetu je Dow Jones indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, zahvaljujući jačanju dionica osjetljivih na trgovinska pitanja, dok je pad cijene Facebooka pritisnuo S&P 500 i Nasdaq indeks.

Dow Jones ojačao je 122 boda ili 0,46 posto, na 26.773 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,04 posto, na 2.923 boda, a Nasdaq indeks 0,47 posto, na 7.999 bodova.

Novi rekord Dow Jonesa zahvaljuje se, među ostalim, rastu cijena dionica koje su osjetljive na trgovinska pitanja, kao što su Boeing i Catepillar, nakon što su SAD i Kanada postigli dogovor o trgovini.

Ipak, najviše su porasle cijene dionica u komunalnom sektoru, u prosjeku za 1,3 posto, a pratio ga je potrošački, s rastom od 0,6 posto.

Pad cijena dionica Facebooka

S druge strane, oštro je pala, za 1,9 posto, cijena dionice Facebooka, već treći dan zaredom. Od kada je objavljeno da je hakirano gotovo 50 milijuna profila na toj društvenoj mreži, dionica Facebooka izgubila je oko 5,5 posto.

Taj proboj sigurnosnog sustava izazvao je nove pozive da se zakonski primora tehnološke kompanije da preuzmu više odgovornosti za sigurnost svojih sustava.

„To su sve dobre kompanije, a njihova je vrijednost nevjerojatno visoka, pa su osjetljive na gripu. Lagano je izazvati strah u tom sektoru, s obzirom na valuaciju, a ta priča o Facebooku krvari i po drugim dionicama u sektoru”, objašnjava Stephan Massocca, potpredsjednik u tvrtki Wedbush Securities.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,28 posto, na 7.474 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,42 posto, na 12.287 bodova, a pariški CAC 0,71 posto, na 5.467 bodova.