Cigarete su sve manje popularne u Sjedinjenim Državama gdje su zdravstvene vlasti objavile u četvrtak da pušači čine 14 posto stanovništva,  što je najniža razina ikada zabilježena u zemlji.

Oko 34 milijuna odraslih Amerikanca puši, prema istraživanju Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) iz 2017. 

Godinu dana ranije 2016. stopa pušača je iznosila 15,5 posto.

Broj pušača je pao na 67 posto u odnosu na 1965. prvu godinu kada je National Health Interview Servey skupljanja podataka, prema izvješću CDC-a.

Ta najniža razina je važan uspjeh javnog zdravstva, komentirao je direktor CDC-a Robert Redfiled.

Istraživanje pokazuje bitan pad među mladim pušačima u odnosu na prethodnu godinu: oko 10 posto Amerikanca starih između 18 i 25 godina je 2017. pušilo, a 2016. ih je bilo 13 posto.

Među mladima je jako poraslo korištenje e-cigarete. Vlasti razmatraju zabranu privlačnih aroma koje koje se koriste u elektroničkim cigaretama, piše Hina.

Svaki peti odrasli Amerikanac, 47 milijuna osoba i dalje konzumira jedan proizvod na bazi duhana, cigarete, cigare, e-cigarete, nargile, duhan bez dima koji se žvače, šmrče, i taj broj je stalan posljednjih godina.

Cigareta je i dalje prvi uzrok bolesti i smrti koje se mogu izbjeći u Sjedinjenim Državama i ubija oko 480.000 Amerikanaca svake godine. Oko 16 milijuna Amerikanca pati od bolesti povezanih s duhanom.

"Dulje od pola stoljeća, cigareta je prvi uzrok smrti povezanih s rakom u Sjedinjenim Državama", rekao Norman Sharpless, direktor Nacionalnog instituta za rak.

"Eliminiranje cigareta iz Sjedinjenih Država bi omogućilo izbjegavanje svake treće smrti povezane s rakom", podsjetio je.