CIA je imala dozvolu da vrši eksperimente na zatvorenicima u Gvantanamu, tijekom mučenja osoba povezanih sa napadima od 11. septembra 2001. Kako navodi britanski "Guardian", dijelovi dokumenata pokazuju da je tadašnji direktor CIA George Tanet potican da odobrava ponašanje koje se odnosi na "istraživanju ljudskog subjekta".

On je odobravao zlostavljačke tehnike ispitivanja, uključujući mučenje vodom, koji su osmislili psiholozi koji rade u CIA.

Čak je i zdravstveno osoblje u Gvantanamu nadziralo brutalna saslušanja.

Nakon objave dokumenta postavlja se pitanje kako je CIA mogla provoditi ono što se naziva "naprednim metodama ispitivanja" nad ljudima i to bez njihova znanja?

Iz CIA je potvrđeno kako je dokument bio na snazi tijekom trajanja kontroverznih programa pritvaranja i ispitivanja. Nakon pregleda dokumenta, stručnjaci navode da je CIA manipulirala osnovnom definicijom eksperimentiranja na ljudima da bi osigurala nastavak programa mučenja.

- Prvi zločin bilo je mučenje, a drugi zločin bilo je istraživanje bez pristanka, kako bi se moglo reći da to - nije bilo mučenje - objašnjava bivši istražitelj ratnih zločina Nataniel Rejmond.

Dokument sa smjernicama za eksperimentiranje na ljudima potiče još iz 1987. godine, ali je svake godine obnavljan i još uvijek je na snazi u CIA.