Direktor CIA-e James Clapper i drugi dužnosnici upozorili su kako je napad Islamske države na tlu SAD-a bio neizbježan, da Sjeverna Koreja ima sposobnost da proizvede do 100 nuklearnih bombi te da ruski i kineski hakeri mogli probiti u informacijske mreže te da su to zapravo već i počeli činiti.

Clapper je to iznio na Capitol Hillu u Washingtonu u sklopu šokantnog izvjetaja CIA-e u kojem nema ništa dobro što se tiče trenutnog stanja globalne sigurnosti i izgleda za mir u svijetu, prenosi Avaz.

Evo što CIA vidi kao najveće prijetnje svijetu u 2016.

Globalna prijetnja broj 1 - Islamska država

Clapper je Kongresu ISIS opisao kao 'nadmoćnu terorističku prijetnju', odlučnu militantnu skupinu koja bi mogla    rukovoditi i inspirirati napade na velik broj ciljeva diljem svijeta.

Jedan od direktora CIA-e, general pukovnik Vincent Stewart, upozorio je kako će ISIL u 2016. vjerojatno provesti još napada u Europi te da je vrlo vjerojatno kako će pokušati napade i na američkom tlu.

"Utvrđeno je da su u ISIS-u odlučni u namjeri da prevladavaju 'logističke izazove' potrebne za takav napad", kazao je Stewart te dodao kako će lideri ISIL-a biti pojačano uključeni u 'režiranje', a ne samo poticati 'usamljene' napadače.

Clapper je utvrdio kako su nasilni ekstremisti aktivni u 40 zemalja te da danas imaju više sigurnih utočišta nego ikad u povijesti. ISIL i njegovih 8 ogranaka, kako su naveli, infiltrirali su se diljem svijeta ponajviše zahvaljujući izbjegličkom egzodusu, ubacujući svoje operativce među migrante.

Kao da sve to već nije bilo dovoljno loše, al-Qaida i njene podružnice će ove godine također ojačati, posebice jemenski ogranak na Arapskom poluotoku te sirijski Džabhat al-Nusra.

Globalna prijetnja broj 2 - Cyber špijunaža

Svijet je već svjedočio brojnim primjerima kakvu su štetu u stanju učiniti hakeri, bilo da su u pitanju povjerljive vojne ili državne tajne ili pak rušenja produkcijske kompanije u Hollywoodu.

Clapper je rekao kako je cyber špijunaža i dalje jedna od najvećih opasnosti za vlade širom svijeta i upozorio da će i ISIL razviti slične sposobnosti. Ruski i kineski hakeri su ciljali informacijske sisteme koje kontroliraju američka vlada i industrija. Ugrožene su vojne mreže, lanci nabave i važne informacijske strukture, a mnogi su bili predmetom hakerskih napada.

Clapper je rekao kako Peking selektivno koristi hakerske napade protiv ciljeva za koje vjeruju da je prijetnja stabilnosti Kine i legitimitetu njezina režima, da je Pjongjang 'vjerovatno i dalje sposoban pokrenuti ometajuće i destruktivne cyber napade kako bi te podržao svoje političke ciljeve te da Moskva 'zauzima sve istaknutiji cyber stav' i spremnost za ciljanje kritičnih infrastruktura i obavljanje špijunskih operacija.

'Mogli bismo se naći u novom Hladnom ratu', kazao je Clapper.

Globalna prijetnja broj 3 - Nuklearna Sjeverna Koreja

Ovih dana Sjeverna Koreja je ponovno pokrenula plutonijski reaktor u Jongbjonu na granici s Kinom, postrojenje u kojem nije zapažena aktivnost još od njegova zatvaranja 2007. godine.

Stručnjaci za nuklearno oružje vjeruju kako Pjongjang ima sposobnost da do 2020. godine ima između 20 i 100 nuklearnih bombi. Clapper je Senat izvijestio kako reaktor sada radi dovoljno dugo da nadoknadi plutonijum. 'U pitanju su tjedni ili mjeseci', kazao je.

Sjeverna Koreja lansirala je u nedjelju raketu dugog dometa koja na sebi nosi satelit za promatranje Zemlje. Lansiranje je uslijedilo vrlo brzo nakon što su 6. siječnja navodno proveli uspješno testiranje hidrogenske bombe. (prvi.tv)