Profesor Alan Robock sa Sveučilišta Rutgers u New Jerseyju neki dan je dobio misteriozni telefonski poziv.

- Nazvali su me konzultanti koji rade za CIA-u i rekli da bi voljeli znati bismo li znali kada bi netko kontrolirao klimu u svijetu, rekao je Robock.

- Potom su također pitali, ako mi kontroliramo klimu drugih, bi li oni to mogli saznati.

Profesor Robock jedan je od brojnih znanstvenika diljem svijeta koji intenzivno gleda kako manipulirati vremenskim prilikama kako bi se zaustavile klimatske promjene.

Riječ je o tehnikama takozvanog geoinženjeringa - od ‘sijanja’ oblaka, u kojima kemikalije koje ispuštaju zrakoplovi mogu potaknuti padanje kiše, do planova poput slanja divovskih ogledala u svemir, koja bi odbijala svjetlost Sunca i hladila Zemlju.

Robock je na oba pitanja odgovorio jednako: da se itko pokušava miješati u klimu na globalnoj razini, to bi bilo prepoznatiljvo.

No, upozorio je i da se klima i u prošlosti koristila kao oružje.

Za vrijeme rata u Vijetnamu, američki znanstvenici pokušavali su povećati količinu kiše koja pada kako bi zaustavili napredovanje neprijatelja, uz pomoć čestica u oblacima.

A CIA je ‘sijala’ oblake iznad Kube kako bi ‘padala kiša i uništila žetvu šećera.’

Zabrinuti profesor Robock upozorava da je CIA nedavno financirala veliki izvještaj o geoinženjeringu, koji je prošli tjedan objavila američka Nacionalna akademija znanosti.

- Ako je CIA jedan od glavnih financijera tog izvještaja, istinski se brinem oko toga tko će imati kontrolu, izjavio je i dodao da bi napetost koju bi prouzrokovalo globalno petljanje u klimu moglo eskalirati do otvorenog rata.

- Ako jedna država želi promijeniti klimu na jedan način, a druga to ne želi, ili ako sruše njihove avione... ako nema sporazuma to bi moglo imati stravične posljedice, kazao je Robock.

Jutarnji.hr