Velika većina korisnika u svijetu sate i dane na računalu provodi uz internetski preglednik, glavni "prozor u svijet" za pristup Internetu.

Kroz preglednik se danas može obaviti gotovo sve, mogućnosti im se mogu proširiti raznim dodacima, ali uz podršku za mnoge tehnologije i dodatke neminovno dolazi i otvorenost prema različitim oblicima napada.

Kompanija atlasVPN bavi se sigurnošću i zaštitom korisnika koji surfaju Internetom, a sada je prikupila i zanimljive podatke o samim preglednicima i njihovoj ranjivosti.

Svoj su pregled objavili na razini 2022. godine te kao top ljestvicu najranjivijih preglednika svih vremena. Na njoj se nalazi pet najkorištenijih browsera današnjice, a evo i kako su se plasirali prema broju sigurnosnih propusta, prenosi Bug.

Googleov Chrome, najpopularniji preglednik u svijetu, ove je godine imao čak 303 propusta koje su otkrili sigurnosni stručnjaci.

Slijede ga Mozilla Firefox i Microsoft Edge s nešto preko 100 propusta, nakon toga dolazi Appleov Safari s njih 26, dok Opera ove godine nije imala niti jedan jedini otkriveni sigurnosni problem.

Gledamo li ljestvicu svih vremena, na njoj nema velikih iznenađenja. Chrome je i u ovom popisu neslavni predvodnik, s čak 3.159 ranjivosti otkrivenih do sada. Slijedi ga Firefox s njih 2.361, a potom Safari s otprilike upola manje.

Četvrti je Microsoft Edge, koji se aktivnije koristi tek nekoliko godina, dok se i ovdje najsigurnijom pokazala Opera, sa samo 344 ranjivosti.

Iako u ovaj pregled nije uključen nekada vrlo korišteni Internet Explorer, mi ćemo ga uključiti: od svojih početaka, pa sve do nedavnog službenog gašenja, Microsoftov je preglednik imao zabilježenih 1.828 sigurnosnih propusta.