Korisnicima interneta nije uvijek moguće otkriti ili zaključiti je li tekst ili drugi tekstualni sadržaj na internetu proizveo čovjek ili ga je pak proizvela umjetna inteligencija. Novi alat trebao bi u tome pomoći.

GPTrue or False je ekstenzija za web preglednik Chrome koja koristi umjetnu inteligenciju kako bi otkrila umjetnu inteligenciju, odnosno kako bi otkrila je li tekst kojeg čitate bilo gdje na webu napisao čovjek ili ga je proizvela umjetna inteligencija, javlja Zimo.

Ekstenzija se bazira na sustavu umjetne inteligencije koji služi za proizvodnju teksta, GPT-2, kojeg je početkom 2019. godine predstavio istraživački laboratorij OpenAI te pruža mogućnost otkrivanja vjerojatnosti je neki tekst na internetu napisan upravo OpenAI-jevim GPT-2 sustavom. Drugim riječima, GPTrue or False vam omogućava da daleko preciznije odredite čitate li fiktivni ili stvaran tekst.

Sve što trebate napraviti jest instalirati ekstenziju u Chrome, kao što je to proces i sa bilo kojom drugom ekstenzijom u tom web pregledniku. Nakon instalacije pojavit će se interaktivna ikona, na koju ako kliknete čete biti upućeni kako alat zapravo funkcionira.

Morate označiti najmanje 50 riječi u tekstu kojeg trenutno čitate te klikom na ekstenziju odaberete opciju "Determine Realness!" i taj dio označenog teksta će umjetna inteligencija iza ekstenzije analizirati za vas.

Nakon analize GPTrue or False će obavijest u boji ispod označenog teksta s vjerojatnosti u postocima da je tekst kojeg ste označili stvaran ili ne.

Sama analiza odvija se brzo, u svega jednu do dvije sekunde.

Ekstenziju možete koristiti i za proizvodnju teksta na stranici Talk To Transformer.

Na kraju treba napomenuti da ekstenzija radi jako dobro ako je umjetni tekst kojeg čitate proizveden GTP-2 sustavom, ali ako su korišteni drugi algoritmni, onda ih neće upsjeti razotkriti. Drugim riječima, ova ekstenzija vam može pomoći, no nije riječ o univerzalnom detektoru lažnih informacija na webu.