Google Chrome, najpopularniji internetski preglednik na svijetu, od svoje je verzije 64, lansirane u veljači ove godine, počeo blokirati nametljive oglase i one koji nisu u skladu s "pravilima lijepog ponašanja" kako ih definira Koalicija za bolje oglase. Od verzije 71, pak, automatsko blokiranje napasnih reklama bit će dodatno prošireno i postroženo.

Kako sada najavljuju iz Googlea, nekad tijekom prosinca će s nadogradnjom biti uvedena nova pravila za blokiranje nepoželjnih oglasa. Pojedini webovi bit će "skenirani" u potrazi za napasnim marketinškim alatima, a oni kod kojih se takva praksa uoči dospjet će na crnu listu. Jednom kad se web na njoj nađe, Chrome će na njemu blokirati apsolutno sve oglase, bez obzira kršili li pravila ili ne, piše Bug.hr.

Dobra stvar za developere s poštenim namjerama je u tome što će ovom promjenom Google penalizirati one najgore prekršitelje. Detaljan popis neprihvatljivih oglasa donosimo u okviru unutar ovog teksta. Oni čiji se webovi nađu na crnoj listi imat će 30 dana da ih dovedu u red, provjere stanje putem developerskog alata, te izbjegnu blokiranje svih reklama.

Osim uklanjanja nepoželjnih i loših reklama Chrome 71 trebao bi donijeti i bolju kontrolu nad webovima koji pokreću video i audio sadržaje (autoplay) odmah po otvaranju. Stabilna verzija ovako nadograđenog Chromea očekuje se u prosincu, a u beta verziji dostupan je već sada.

Nepoželjni oblici oglasa 

Oglasi ili elementi koji izgledaju poput chat poruka, poruka upozorenja i drugih notifikacija;

Prozirna područja weba osjetljiva na klikanje, a koja nisu jasno označena;

Gumbi, strelice, tipke i ostali akcijski elementi koji nakon klika vode na reklame;

Phishing sadržaj koji pokušava ukrasti privatne podatke;

Oglasi ili drugi dijelovi weba koji obavljaju automatsko prosljeđivanje na drugu lokaciju bez akcije korisnika;

Elementi koji imitiraju kretnju kursora miša i pokušavaju nagnati korisnika na neku akciju,

Reklame koje promoviraju ili prosljeđuju korisnika prema nekom zloćudnom softveru.