Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt obraća se javnosti povodom aktualne političke situacije nakon događanja u NSRS i posljednjih poteza predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"Nedavnim odlukama NSRS se direktno krši ustavni poredak BiH, a samim time i Daytonski mirovni sporazum koji je sačinjen, možda prekasno, ali u namjeri da zaustavi strašni rat i zločine i ono što su građani ove zemlje podnosili jako dugo vremena. Naš mandat je da osiguramo da se tako nešto ne ponovi nikada. Entitetske skupštine nemaju nadležnost da derogiraju odredbe Ustava BiH i reguliraju jurisdikciju ključnih dejtonskih institucija kao što je Ustavni sud BiH. Ovo je napad na Ustavni sud BiH i pokušaj ugrožavanja pravnog i ustavnog okvira zemlje, uključujući i ključne elemente Daytona kao što su odluke Visokog predstavnika. Ne treba zaboraviti tko će snositi posljedice ovakve neodgovarajuće poteze vladajuće koalicije, posljedice snose građane RS. Ja ih poštujem kao slobodne građane u slobodnoj državi kao što su to građani širom BiH i oni ne bi trebali da imaju život u kojem dominiraju samo svakodnevne ideje pojedinaca u ovoj zemlji. Politički predstavnici pokušavaju ugroziti vladavinu prava. Odlučio sam da zakon kojim se ukida obaveza ukidanja odluka visokog predstavnika u Službeniku RS neće stupiti na snagu", rekao je Schmidt.

"Zakon o nesprovođenje odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS neće stupiti na snagu. Svi su poništeni", rekao je Schmidt.

Izmijenit će i Krivični zakon.

"Krivični zakon BiH tako da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak zemlje tretirati kao krivično djelo, a te izmjene će osigurati i pravni osnovu za tužioce da oni poduzmu aktivnosti. Oni koji narušavaju ustavni poredak moraju biti procesuirani, oni će snositi posljedice za svoje postupke. Dozvolite dam jedno upozorenje: Sve opcije su na stolu! Vi znate koji je to spektar bonskih ovlastit koji imam na raspolaganju. Sve opcije su i dalje na stolu. Nadam se da će se politički akteri urazumiti", kazao je on.

Dužnosnici iz vladajuće koalicije RS kazali su da odluke visokog predstavnika neće biti primijenjene.

Podsjetimo, unatoč brojnim kritikama zbog potkopavanja pozicije Ustavnog suda BiH, uz upozorenja kako je to drastično kršenje Daytonskog sporazuma, Milorad Dodik je u četvrtak kazao kako ne kani ustuknuti.

"Neprovođenje odluka Ustavnog suda je definitivno dok se ne donese novi zakon (o ustavnom sudu)", izjavio je u četvrtak Dodik na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci. Usput je napao srpskog suca u Ustavnom sudu BiH Zlatka Kneževića, koji je upozorio kako RS može braniti svoje interese samo ukoliko imenuje dva suca, kako je to predviđeno po zakonu, što Dodik uporno odbija dok se ne utvrdi novi ustroj suda odnosno dok se ne eliminiraju suci iz inozemstva.

"Besmislenim, ludim i glupim" je nazvao zahtjeve da sporni zakon povuče odnosno da ga se u protivnom procesuira kazavši kako ga kritike nisu zastrašile.

Kazao je i kako će RS izaći iz BiH "bude li na to prisiljena", no potvrdio je i kako će s čelnicima bošnjačkih i hrvatskih stranaka koje čine vladajuću koaliciju na razini BiH o stanju u zemlji razgovarati sutra u Konjicu.

Blokada Ustavnog suda BiH, kako je to zakonom planirao Dodik, za sada još neće stupiti na snagu jer je klub Bošnjaka u parlamentu RS najavio kako će na to uložiti veto.

O tome će vjerojatno odlučivati Ustavni sud RS koji je pod Dodikovom kontrolom, za što će trebati najmanje mjesec dana no i ukoliko taj sud odbije veto moguć je priziv državnom Ustavnom sudu.