Chelsea je drugi put osvojio naslov prvaka Europe! Nakon pobjede nad Bayernom u finalu 2012., londonski Plavci su s minimalnih 1:0 na stadionu Dragao u Portu svladali Manchester City.

Jedini pogodak na utakmici zabio je Kai Havertz u 42. minuti utakmice. Mount je poslao fenomenalnu loptu za njemačkog igrača, koji je zaobišao Edersona i zabio za vodstvo Chelseaja.

Sjajni 21-godišnji Havertz je ovim pogotkom postao najmlađi Nijemac koji je zabio u finalu Lige prvaka nakon 20-godišnjeg Larsa Rickena koji je u finalu 1997. zabio Juventusu. Također, postao je prvi igrač koji je u finalu postigao svoj prvi pogodak u Ligi prvaka nakon Ilkayja Gundogana koji je u dresu Borussije Dortmund izgubio od Bayerna 1:2.

Thomas Tuchel tako je stigao do svojeg prvog naslova prvaka Europe i prvog velikog trofeja s Chelseajem. Posrećilo mu se nakon prošlogodišnjeg finalnog poraza s Paris Saint-Germainom od Bayerna u Lisabonu

Guardola je ostao na dvije Lige prvaka osvojene 2009. i 2011. s Barcelonom.

Na stadionu Dragao, koji je naknadno 'uskočio' kao domaćin, bilo je dozvoljeno više od 16 tisuća gledatelja, tako da je atmosfera ove utakmice nakon dugo vremena bila prava nogometna.

Zanimljivo, Guardiola je i Rodria i Fernandinha ostavio na klupi, a ta odluka možda je bila i presudna za Chelseajevu dominaciju u prvom dijelu.

Utakmica je sama po sebi bila odlična, pogotovo u prvome dijelu. Obje momčadi ušle su u dvoboj s namjerom nadigravanja. Chelsea je u prvom dijelu bio impresivan, prijetio je sa svih strana i na krilima sjajnih napadača Mounta i Havertza stigao do jedinog pogotka na utakmici. No, svoje šanse u prvom dijelu imao je i Manchester City.

U 39. igru je zbog ozljede morao napustiti Thiago Silva, te je umjesto njega ušao Andreas Christensen. Silva je inače postao peti igrač u povijesti koji je igrao finale Lige prvaka dvije sezone u nizu s različitim momčadima (PSG i Chelsea). 36-godišnji brazilski stoper ušao je u kategoriju s igračima kao što su Marcel Desailly (Olympique de Marseille, AC Milan), Paulo Sousa (Juventus, Borussia Dortmund), Samuel Eto’o (FC Barcelona, FC Internazionale Milano) i Alvaro Morata (Real Madrid, Juventus).

U drugome poluvremenu su oba tima igrali puno čvršće. Chelsea je sigurno držao prednost i prijetio iz kontranapada, a City se usmjerio na uglavnom jalovi posjed lopte.

U 59. minuti je zbog ozljede igru morao napustiti Cityjev 'mozak' Kevin de Bruyne. Umjesto njega u igru je ušao Gabriel Jesus.

Guardiola je potom uveo Fernandinha umjesto nevidljivog Bernarda Silve, a Tuchel je Wernera zamijenio Christianom Pulisicem.

Amerikanac je donio dodatnu dinamiku u igru Chelseaja, a u 73. minuti imao je priliku dovesti svoju momačad na korak do naslova. Havertz je uposlio Pulisica koji je izbio sam pred Edersona, ali je pucao pokraj gola.

Guardola je potom dodatno pojačao napad. Sterling je izašao, a ušao Sergio Aguero. Slavni Argentinac, legenda Građana, odlazi na taj način iz Cityja bez naslova prvaka Europe.

Ono što posebno vrijedi istaknuti, Mateo Kovačić je konačno nastupio u finalu i osvojio četvrtu Ligu prvaka! Ušao je u igru u 80. minuti zamijenivši Masona Mounta.

Posljednju priliku City je imao na samome isteku sudačke nadoknade. U 97. minuti Mahrez je iz voleja pokušao, vratar Mendy ostao je 'zaleđen' na crti, no lopta je ponovno otišla preko gola.

Uskoro je sudac Antonio Mateu Lahoz označio kraj i počelo je slavlje Chelseaja.