Numbeo, najveća svjetska baze podataka o troškovima života, pokazala je kako su životni troškovi u BiH u odnosu na zemlje regije najniži, objavile su Nezavisne novine.

Naime, prema podacima Numbea, procijenjeni mjesečni troškovi četveročlane obitelji su 2.849 KM, a za jednu osobu oko 850 KM, i to bez stanarine, a kada uzmemo u obzir da je, prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna plaća u BiH u studenom 2021. godine iznosila oko 1.000 KM, jasno je da građani bh. jedva krpe kraj s krajem.

Republička agencija za statistiku je objavila podatke da je ukupan indeks potrošačkih cijena u Srpskoj, u prosincu 2021. godine, u odnosu na prethodni mjesec, viši za 0,5 posto, dok je u odnosu na prosinac 2020. godine u prosjeku viši i za 5,9 posto.

Nadalje su naveli da je prosječna mjesečna plaća nakon oporezivanja u Srpskoj isplaćena u prosincu 2021. godine iznosila 1.038 KM te da je nominalno veća za šest posto, realno za 0,1 posto.

Prema mišljenjima ekonomskih stručnjaka, ali i sindikalaca i Udruženja potrošača, BiH je siromašna zemlja, koja ima veliki uvoz strane robe, te se procjenjuje da sigurno oko 50 posto porodica ima nedostatak sredstava za normalan život, navode, između ostalog, Nezavisne novine.

Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača "Klub potrošača" Tuzla, navela je da je upitno može li se potrošačka korpa koja se procjenjuje na više od 2.000 KM zadovoljiti plaćama od 1.000 KM primanja.

"Činjenica je da imamo sigurno oko 70 posto ljudi koji se približavaju kategoriji siromaštva, ali ne može se reći da nas 70 posto gladuje, međutim sasvim je sigurno da više od 50 posto obitelji ima nedostatak sredstava za normalan život", rekla je Bulić za Nezavisne novine, dodajući da je istina da BiH ima nešto niže cijene određenih proizvoda u odnosu na Sloveniju i Hrvatsku, ali da te cijene što se ide južnije na Balkan padaju.

"Nismo sa najnižim cijenama, ali bih rekla da smo sa nižim prosječnim cijenama neke robe. Recimo, suncokretovo i sojino ulje i maslac su skuplji kod nas nego u Njemačkoj", kazala je Bulić.