Četvero ljudi poginulo je u jutros u eksploziji na katoličkoj misi na jugu Filipina. Incident se dogodio u gimnaziji državnog sveučilišta Mindanao u Marawiju, najvećem muslimanskom gradu u zemlji. Četrdeset dvoje drugih zadobilo je uglavnom lakše ozljede, rekle su vlasti, dodajući da je situacija "pod kontrolom".

Godine 2017. Marawi je bio poprište petomjesečne bitke između vladinih snaga i militanata povezanih s Islamskom državom. Militanti zvani Daulah Islamiyah-Maute Group mogli bi stajati iza bombaškog napada, rekao je brigadni general Allan Nobleza, policijski zapovjednik u regiji.

Odmazda za smrt militanata?

General Nobleza rekao je da je 11 militanata poginulo u susretu s filipinskom vojskom prošlog petka u susjednom gradu Datu Hoffer Ampatuan, sugerirajući da bi nedjeljna eksplozija mogla biti oblik odmazde.

Predsjednik Ferdinand Marcos Jr osudio je eksploziju kao "besmislen i najgnusniji" čin, koji su "počinili strani teroristi". Pozvao je javnost na mir. „Budite uvjereni da ćemo počinitelje ovog nemilosrdnog čina privesti pravdi“, poručio je.

Granata ili improvizirana bomba vjerojatno je izazvala eksploziju, rekli su dužnosnici pozivajući se na preliminarnu istragu. Fotografije koje su lokalni dužnosnici podijelili na društvenim mrežama prikazuju plastične stolce u neredu na tlu gimnazije nakon eksplozije. Osim poda, čini se da zgrada nije pretrpjela veća oštećenja.

Većina ranjenih puštena iz bolnice

Onima koji su dovezeni u obližnju bolnicu pružena je pomoć uglavnom zbog manjih rana i modrica. Guverner provincije, Mamintal Adiong Jr, rekao je da su ranjeni poslani kući.  Mise u nedjelju privukle su veće gužve nego inače diljem Filipina jer je to početak adventa, četverotjednog bdjenja Katoličke crkve do Božića.Gotovo 80% od 113 milijuna stanovništva zemlje su katolici i nije neuobičajeno da školske dvorane za vježbanje, pa čak i trgovački centri određuju prostore za nedjeljnu misu, posebno na mjestima gdje nema crkava. MSU, jedno od najvećih sveučilišta u zemlji, priopćilo je da je "duboko ožalošćeno i užasnuto" "besmislenim i užasnim" nasiljem.

"Nasilju nema mjesta u civiliziranom društvu, a posebno je odvratno u instituciji visokog obrazovanja kao što je MSU", navodi se. "Mi smo solidarni s našom kršćanskom zajednicom i svima onima koji su pogođeni ovom tragedijom." Sveučilište je dodalo da je u kampusu raspoređeno dodatno sigurnosno osoblje te da će sve akademske aktivnosti biti obustavljene do daljnjega.