Poglavari i predstavnici četiri najveće vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini u utorak su sudjelovali u zajedničkoj molitvi za sve žrtve posljednjeg rata, iskazujući na taj način želju za trajnim mirom.

Molitvu, upriličenu u sjedištu Židovske zajednice u Sarajevu, predvodili su vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović zajedno sa svećenikom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Nemanjom Đureinovićem i hazanom (predmoliteljem) sarajevske Židovske općine Igorom Kožemjakinom.

"Današnja molitva je poruka svima da moramo poštivati jedni druge. BiH je jedinstvena mala zemlja s mnogo raznolikosti i (često) ne znamo poštovati i voljeti tu razliku. Treba stvoriti poštivanje različitosti pa će se svaki pojedinac osjećati sigurnim", kazao je ovom prigodom kardinal Puljić, dok je reis Kavazović istaknuo kako se nada da ljudi u BiH više nikada neće biti u prilici iskusiti gorke lekcije iz prošlosti.

Molitva je održana u sklopu projekta suradnje kojega je inicirala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i potpisivanja novog ugovora, zbog čega je u Sarajevo doputovala zamjenica glavnog ravnatelja te organizacije Bonnie Glick.

USAID financira i podupire aktivnosti Međureligijskog vijeća BiH koje prati i reagira na poticanje na vjersku mržnju i napade na vjerske objekte u BiH.

"Ovo je velik doprinos našim naporima za izgradnju trajnog mira i uklanjanje jezika mržnje. Vjerujem da će ovo doprinijeti boljem razumijevanju svih nas u BiH", kazao je predsjednik Židosvke zajednice u BiH Jakob Finci.

Zamjenica ravnatelja USAID-a kazala je kako je današnji svijet suočen s opasnim "korovom netolerancije" kojemu se valja suprotstaviti jačanjem povjerenja među ljudima.

Dodala je kako je Međureligijsko vijeće BiH primjer kako to treba raditi u društvima opterećenim nasljeđem ratnih sukoba i stradanjima, a posebice tome kako prekinuti širenje krugova mržnje i netolerancije na mlade.

"Svi mi u Europi i u Americi moramo biti angažirani na slanju pozitivnih poruka i suprotstavljanju retorici koju potiču neki lideri kako bi na tome stekli osobnu korist", kazala je Glick.