Često sebi odredimo kućni budžet i plan trošenja zarađenog novca koji nam se čini izvediv, ali zbog raznih okolnosti na kraju shvatimo da je budžet prenapregnut i da je plan pao u vodu.

Samo planiranje troškova nije garancija da ćete se plana i pridržavati. Važno je biti odgovoran i napraviti plan kojega ćete slijediti. Otkrivamo vam glavne 'krivce' koji najčešće pokvare računicu i dovedu do toga da vam kućni budžet 'popuca po šavovima'.

Radite nerealnu procjenu

Kada se radi kućni budžet on obično sadržava dvije glavne komponente – planiranje troškova za svakodnevne potrebe i planiranje štednje radi nekih budućih ulaganja. Naravno, ako ste postavili nerealnu raspodjelu sredstava za troškove i sredstava namijenjenih štednji to vjerojatno neće funkcionirati. Važno je pratiti svoju potrošnju redovito, tako da uvijek možete prilagoditi svoj proračun. To se može pratiti redovnim i predvidljivim troškovima, kao što je mjesečna rata kredita, ali nemojte zaboraviti ostaviti prostora i za one varijabilne troškove. Ljudi često zaboravljaju na godišnje troškove, kao što su osiguranje automobila, godišnji odmori, darovi prijateljima i bližnjima.

Proračun ne odražava vaše ciljeve

Proračun može biti mjesečni, ali je važno da ima dugoročnu svrhu. Ako nemate financijske ciljeve, teško možete vidjeti njegovu svrhu, ostati motivirani i uspjeti. Zato je dobra ideja da razmislite o kratkoročnim željama kao što su odmor, nova investicija ili preuređenje vašeg doma, ali i dugoročnim ciljevima, kao što je štednja novca za odlazak u mirovinu. To će vam pomoći izmjeriti vaš uspjeh i potaknuti vas da povećate svoje ciljeve. U idealnom slučaju, proračun bi trebao odražavati vaše vrijednosti i ciljeve.

U proračun niste uključili izvanredne troškove

Možete napraviti proračun s najboljim procjenama vaših troškova, ali to je vjerojatno postavljanje nerealnih očekivanja za vaše financije. U stvarnosti, postoje neočekivani troškovi i oni moraju biti dio vašeg mjesečnog odbitka. Na primjer, imate 2.000 kuna za popravak automobila, račun će doći krajem mjeseca i vaš ga proračun neće moći pokriti. Tada ste prisiljeni koristiti kreditne kartice ili zajmove. Povećajte svoj proračun za nepredviđene troškove jer tako imate priliku završiti mjesec s viškom umjesto u minusu.

Ne pridržavate se proračuna

Glavni razlog zašto ljudima ne koristi planiranje njihovog budžeta je taj da ga ne koriste ispravno. Nema koristi da radite proračun svih troškova ako ga se ne planirate pridržavati ili ga potpuno ignorirate. Ne možete samo upisati brojeve u tablicu i očekivati da će se dogoditi čudo. Proračun zahtijeva rad i svakako ćete ga morati provjeravati često tijekom mjeseca, kako biste bili sigurni da idete dobrim putem. Ako uzimate u obzir i prihode i rashode, to će vam pomoći da bolje raspolažete svojim novcem. Napravite realan proračun jer ćete time izbjeći sve ove navedene pogreške.