Tjedan dana prije Božića, poglavari država Europske unije će raspravljati o sigurnosti i obrani na redovitom sastanku Europskog Vijeća u Bruxellesu. EU je najjači globalni faktor u areni meke moći. Razina pomoći u razvoju i ekonomska povezanost s manje razvijenim zemljama postavljaju dobar primjer ostatku svijeta, piše Tomas Prouza, državni tajnik za europske poslove Češke.

"Ako se pokušamo uhvatiti u koštac s krizama i sukobima u susjedstvu, moramo se fokusirati i na tvrdu moć. Sad je vrijeme za to, i ne bismo trebali propustiti priliku da krenemo naprijed.

Kad se to uzme u obzir, Češka smatra da bi EU morala maksimizirati sinergiju civilnih i vojnih resursa i suradnju s NATO-om.

Izazovi današnjice od nas traže da ojačamo stratešku autonomiju EU-a.

To bi značilo sposobnost brzog planiranja operacija i slanja postrojbi, uključujući tzv. Bojne postrojbe EU-a (EUBG-ove). Od svog osnutka prije gotovo 10 godina, nikad nisu korištene u borbi", ističe.

Vojne snage EU-a moraju biti spremne za akciju

"Nedavna češka nacionalna studija o EUBG-ovima otkrila je četiri glavne teme kojima bi se trebali pozabaviti.

Prvo, tu je sama struktura EUBG-ova. Trenutni sustav doprinosi određenoj nepredvidljivosti, a morali bismo težiti standardizaciji. Drugo, treba postojati zajednički element u procesu certifikacije. Treće, priprema i certifikacija bi samo profitirale od vojnih vježbi. I četvrto, moramo proširiti opseg zajedničkog financiranja. Financijska ograničenost stvara probleme u doprinosima EUBG-ovima.

Predložene teme možda i zvuče tehnički, ali one predstavljaju konkretne korake koji bi nam pomogli u oživljavanju ovog instrumenta i pomogli u našoj sposobnosti da reagiramo na iznenadne krize u susjedstvu.

Moramo biti sigurni da su ove vojne postrojbe spremne krenuti u akciju, ne samo na papiru već i u stvarnosti. To je važno zbog puno razloga – između ostalog i da EUBG-ovi mogu dokazati da su korisni kad porezni obveznici upitaju kamo ide njihov novac", zaključuje Prouza.