Češka šalje tenkove T-72 i borbena vozila pješaštva BVP-1 u Ukrajinu, rekao je izvor iz čeških obrambenih snaga u utorak čime je potvrdio medijska izvješća.

Javna češka televizija ranije je javila da je pošiljka natovarena na vlak, a u njoj je pet tenkova i pet borbenih vozila. Navodi da je riječ o poklonu koji je dogovoren sa saveznicima u NATO-u.

Informaciju su potvrdili predsjednik Odbora za europska pitanja u donjem domu češkog parlamenta Ondrej Benešik te izvor iz čeških obrambenih snaga.

Ministrica obrane Jana Černohova rekla je parlamentu da neće potvrditi niti opovrgnuti tu informaciju ali je izjavila: "Mogu samo reći da Češka ... pomaže Ukrajini koliko god može i nastaviti će isporučivati vojnu opremu laku i tešku".

Prema glasnogovorniku češkog ministarstva obrane Češka je poslala vojne pomoći u vrijednosti približno milijarde kruna Ukrajini od početka rata 24. veljače.

I druge zapadne zemlje šalju vojnu opremu. Tako je Njemačka odobrila 1. travnja isporuku nekoliko desetaka pješačkih borbenih vozila (IFV), a Berlin je ranije bio kritiziran da ne šalje dovoljno vojne pomoći Ukrajini.

Šefovi diplomacija zemalja članica NATO-a na sastanku u srijedu i četvrtak razgovarat će o slanju više oružja Ukrajini, najavio je glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg.