Češka je protjerala 18 članova osoblja ruskog veleposlanstva zbog sumnji da su ruske obavještajne službe sudjelovale u eksploziji spremišta streljiva 2014. godine u Vrbeticama, izvijestili su danas češki premijer Andrej Babiš i ministar vanjskih poslova Jan Hamaček.

"Postoji osnovana sumnja u umiješanost časnika ruske obavještajne službe GRU, jedinice 29155, u eksploziju spremišta streljiva na području Vrbetica", rekao je Babiš na sastanku prikazanom uživo na televiziji.

S nekoliko je eksplozija 16. listopada 2014. godine razneseno skladište streljiva u Vrbeticama, 330 km jugoistočno od Praga. U tim je eksplozijama ubijeno dvoje zaposlenika privatne tvrtke koja je iznajmljivala skladište od državne vojne organizacije.

Moraju napustiti zemlju u roku od 48 sati

Hamaček je rekao da će "18 ruskih diplomata, identificiranih kao osoblje tajne službe, biti naloženo da napuste zemlju NATO-a u roku od 48 sati".

Novinska agencija Interfax izvijestila je u subotu da je Vladimir Džabarov, prvi zamjenik šefa Odbora za međunarodne poslove gornjeg doma ruskog parlamenta, rekao kako su "tvrdnje Praga da su ruski obavještajci sudjelovali u eksploziji skladišta streljiva 2014. godine apsurdne".

"Ruski odgovor na protjerivanje 18 diplomata trebao bi biti proporcionalan", rekao je Džabarov, a prenijela novinska agencija Interfax.

Aludirajući na moguću rusku odmazdu, neimenovani ruski diplomatski izvor rekao je za Interfax da je Češka ovim potezom "očito odlučila zatvoriti svoje veleposlanstvo u Moskvi".