Češka inicijativa za kupovinu streljiva za Ukrajinu, koja se suočava s ruskom invazijom, dosad je prikupila dovoljno sredstava za prvih 300.000 topničkih granata, rekao je danas češki premijer Petr Fiala na društvenoj mreži X. "Naš cilj je poslati mnogo više! Naš rad i naša pomoć za Ukrajinu ne završavaju ovdje. Nastavljamo tražiti partnere kako bismo mogli nastaviti podržavati Ukrajinu u njenoj hrabroj borbi protiv ruskog agresora", rekao je Fiala.

Češki predsjednik Petr Pavel je jučer kazao da je inicijativa prikupila iznos potreban za kupovinu 800.000 komada streljiva ranije nađenog u neimenovanim državama izvan Europe. Češki mediji su jučer navečer, nakon što je Pavel objavio da su sredstva prikupljena, citirali vladinog savjetnika koji je rekao da još uvijek nema dovoljno novca za kupovinu svih 800.000 komada te da sama inicijativa nema zacrtan iznos.

Pavel: Inicijativi se pridružilo 18 zemalja

Pavel je prošlog mjeseca rekao da je dostupno 500.000 komada streljiva kalibra 155 milimetara i 300.000 komada kalibra 122 milimetra i da može biti dostavljeno ako se osigura financiranje. Nekoliko zemalja članica Europske unije i država izvan bloka se obvezalo donirati sredstva za ukrajinsko streljivo u vrijeme kad ruska invazija ulazi u treću godinu.

Do inicijative je došlo u vrijeme kada EU neće uspjeti postići godinu dana star cilj da Ukrajini ovog mjeseca dostavi milijun komada streljiva i u vrijeme kada je zastala američka vojna pomoć, koja predstavlja okosnicu međunarodne podrške za Kijev.

Norveška je jučer rekla da će donirati do 1.6 milijardi norveških kruna (oko 141 milijun eura) za češku inicijativu, nakon što su ovog tjedna slično učinile Njemačka i Francuska. Pavel je u četvrtak rekao da se 18 zemalja pridružilo inicijativi.