Češka nogometna reprezentacija plasirala se u četvrtfinale EURA svladavši u susretu osmine finala u Budimpešti Nizozemsku sa 2-0 (0-0).

Strijelci za Češku bili su Tomaš Holeš u 68. i Patrik Schick u 80. minuti.

Iako je u natjcanju po skupinama ostvarila tek jednu pobjedu, dok je Nizozemska imala stopostotni učinak, Češka se u susretu u Budimpešti pokazala sretnijom i spretnijom momčadi. Ključnim se pokazalo razdoblje između 51. i 55. minute kada je dvoboj okrenut naglavce, prvo je Malen propustio najveću priliku na utakmici za vodstvo Nizozemske da bi se samo nekoliko trenutaka potom De Ligt poskliznuo na 20-ak metara od svog gola, igrao rukom, a sudac Karasev nakon intervencije VAR-a žuti karton, koji je prvotno pokazao nizozemskom braniču, preinačio u crveni pa je Češka do kraja susreta imala brojčanu nadmoć na terenu.

Inače, u prvom poluvremenu Nizozemska je imala više od igre, no nije se odlučila na visoki presing na češku zadnju liniju i to joj se osvetilo jer je vrijeme prolazilo u jalovoj dominaciji sastava u narančastim dresovima. Imala je Nizozemska veliki broj udaraca iz kuta, no niti jednu pravu priliku za pogodak. S druge strane, Češka je u prvih 45 minuta samo jednom zaprijetila, u 22. minuti Ševčik je ubacio na prvu vratnicu gdje je do lopte glavom stigao Souček no nije bio precizan.

Početkom drugog poluvremena Nizozemska je morala povesti, Malen se sjajno oslobodio dvojice čuvara, izbio sam pred češkog vratara Vaclika, ali je zatim pokušao obići i njega, a to je bio potez previše. Vaclik je uspio izbiti loptu iz nogu Malena i otkloniti opasnost po svoja vrata.

Uslijedila je vjerojatno i ključna situacija kada se De Ligt poskliznuo, izgubio kontrolu nad loptom te u nastojanju da onemogući Schicka da sam izbije pred Stekelenburga rukom poklopio loptu. Sudac Karasev prvotno je De Ligtu pokazao žuti karton, no uslijedila je VAR analiza i promjena odluke iz žutog u crveni karton. To je u potpunosti promijenilo utakmicu, Nizozemska se s igračem manje povukla, prepustila posjed Češkoj i za to bila kažnjena.

Češka je povela u 68. minuti, udarac iz kuta izveo je Barak, lopta je pala na drugu vratnicu gdje je najviši u skoku bio Kalas i spusio ju u sam peterac gdje je najbrže reagirao Holeš i zatresao mrežu.

Nizozemska je tada morala riskirati i napasti s igračem manje, a tu otvorenu igru je platila još jednom loptom u svojoj mreži. Vaclik se odlučio na dugo izbijanje, do lopte je u kaznenom prostoru Nizozemske domogao Holeš i potom povratnoim proigravanjem odlično uposlio Schicka koji je pogodio prvi kut nemoćnog Stekelenburga. To je već četvrti pogodak Schicka na ovom EURU.

Češka će tako u četvrtfinalu 3. srpnja u Bakuu igrati protiv Danske koja je u subotu s uvjerljivih 4-0 svladala Wales., prenosi Hina.