Izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Lino Červar u ponedjeljak je objavio širi popis od 28 rukometaša koji konkuriraju za Svjetsko prvenstvo, koje u siječnju započinje u Njemačkoj i Danskoj,

Hrvatski rukometaši igrat će u skupini B u Muenchenu, zajedno s reprezentacijama Španjolske, Islanda, Makedonije, Japana i Bahreina, a prve tri reprezentacije iz skupine idu u drugi krug u Koelnu.

"Realno, naš cilj je da se u naredna dva natjecanja - ovo SP i EURO sljedeće godine - plasiramo ili izborimo pravo na kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju. Period za pripreme nikad nije bio kraći, a nažalost ostali smo bez trojice koji bi sigurno išli na SP - ozlijeđenih Domagoja Pavlovića, Marina Marića i Marka Mamića, koji je u nedjelju javio da mora na operaciju. Nije da se nećemo boriti za medalje, ali su nam opcije u kadru jako sužene, pogotovu na poziciji lijevog vanjskog, pa ćemo se morati krpati.

Možda ova generacija nije tako potetna kao one prije, ali najgore je što ni mi sami ne znamo koliko vrijedimo", kazao je Červar, koji će reprezentativce okupiti na prvom dijelu priprema od 20. do 23. prosinca u Zagrebu. Potom odmah nakon Božića slijedi drugi dio priprema do 31. prosinca u Poreču, a od prvog dana Nove godine do 9. siječnja, kada se putuje u Njemačku, uslijedit će i završne pripreme, također u Poreču, javlja Hina.

"Novost je da nećemo voditi veliki broj igrača u Njemačku, već samo 16 prijavljenih. Muenchen je blizu, pa će biti moguće organizirati brz dolazak u slučaju zamjene igrača i ozljeda. Ozljede Pavlovića, Mamića i Marića su velik udarac za nas, ali ako nam se ozlijede Cindrić ili Duvnjak, kao na EURU u Splitu, onda smo u velikim problemima. Imam viziju kako igrati s postojećim kadrom, ključ našeg uspjeha ili neuspjeha će biti obrana. Moramo igrati čeličnu obranu i potom postići puno lakih golova iz tranzicije. Priznajem, nemamo šutera na poziciji lijevog vanjskog, možda će to igrati i Duvnjak, ali zato imamo trojicu vrhunskih razigravača - Duvnjaka, Cindrića i Karačića. Nismo mi bez šansi, borit ćemo se, ali glavni cilj je plasman među sedam najboljih", izjavio je Červar.

Dopredsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Zoran Gobac istaknuo je vrlo težak ždrijeb na SP-u.

"Skupina nam nikako nije laka, tu su Španjolci, Islanđani i Makedonci, a ako odemo u drugi krug tamo nas čekaju domaćini Nijemci i Francuzi. Dakle, iz gorega u gore i neće nam biti nimalo lako. Poremetile su nas ozljede trojice igrača i daj Bože da se više nitko ne ozlijedi jer nam je kadar jako sužen, jednostavno nemamo širinu. Odmah na početku priprema bit će jasno tko može, a tko ne može ispuniti sve što traži izbornik Červar, koji ima naše potpuno povjerenje", kazao je Gobac, koji je kazao kako je osnovni problem hrvatskog rukometa nedostatak uvjeta.

"Rukomet je objektivno sport bez doma, kao što je to i nogomet. Ove Arene koje smo izgradili za SP 2009 nisu rukometne nego pjevačke, pa PPD Zagreb je dva puta izbačen zbog koncerata. Nemamo uvjete za rad i moramo hitno dobiti Rukometni dom, za dobrobit naše reprezentacije i klubova", kazao je Gobac, javlja Hina.

Hrvatska prvu utakmicu na prvenstvu igra 11. siječnja u Muenchenu protiv Islanda.