Moram reći da smo se dobro borili proteklih 9 ili 10 mjeseci, otkako smo krenuli u borbu. Očigledno da su vrijeme i ulazak ljudi u zatvorene prostore i dosta vlage utjecali na eksploziju pandemije. Vidimo da cijela Europa gori. Mi još nismo ni blizu stanja u nekim europskim zemljama, ako gledamo incidence, međutim stanje je vrlo ozbiljno – govori Čerkez.

Naglasio je da nije potrebna nikakva panika.

U ovom trenutku imamo vrlo ozbiljnu situaciju, posebno u dvije-tri županije, to su Sarajevska županija, HNŽ i ZDŽ. Tu imamo više porasta i ako pratite ovih dana, zapravo sve se događa u nekih sedam do 10 dana, kada je došlo do naglog skoka. Iskreno, nadamo se da će svi sugrađani poštivati mjere koje smo izrekli, jer je to jedini način da pokušamo boriti se s ovim apsolutno nepredvidivim virusom – naglasio je Čerkez.

Osvrnuo se i na eventualno uvođenje novih restriktivnijih mjera u FBiH

Kada govorimo o parcijalnim lockdownima, vidimo da ih je uveo veliki broj zemalja u Europi, zatvoreni su neki ugostiteljski objekti. U nekim zemljama je uveden i policijski sat, u Švedskoj,  koja je jako dugo bila dosta liberalna u pogledu određenih mjera, čak i parcijalni lockdown.

Kada gledamo našu situaciju, ako situacija nastavi pogoršavati se ovim tempom, postoje mogućnosti da se dogode neke restriktivnije mjere, ali mislim da ja i kolege iz Kriznog stožera nećemo to još donositi na razini FBiH, s obzirom na to da je stanje u tri ili četiri županije ozbiljnije u odnosu na druge, koji još uvijek dobro stoje, iako i oni imaju poraste. Prema tome, u ovom trenutku sa strane FBiH ne bi mogli donositi nikakve restriktivnije mjere, međutim možemo ih očekivati na razini županija – poručio je Čerkez, piše Hayat.