Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez oglasio se na svom Facebook profilu u vezi aktualne epidemiološke situacije, ističući kako policijski sat nije rješenje, nego je ključ u pisanju kaznenih prijava i procesuiranju onih koji se ne ponašaju u skladu s preporukama.

Čerkez je kazao kako u nedostatku nogometa ne mogu svi biti izbornici ili treneri pa postadoše epidemiolozi i predlažu dolaske stranih stručnjaka, uvođenje mjera…

Tvrdi kako ne postoji stručnjak u zdravstvu koji bi predložio drugačije mjere od onih koje su trenutno na snazi, prenosi Klix.

“Ne postoji zdravstvo u svijetu koje je zaduženo za kontrolu provođenja mjera, to svugdje u svijetu radi inspekcija, policija, tako bi trebalo biti i kod nas. Policijski sat, restrikcija nije rješenje.

Rješenje je vlastita odgovornost, rješenje je da policija i inspekcija počnu pisati kaznene prijave za one koji ne poštuju.

Rješenje je da sudovi počnu procesuirati po hitnom postupku sve one koji ugrožavaju zdravlje drugih”, poručio je Čerkez i pozvao građane da nose maske, peru ruke i drže distancu.