Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, za Faktor je kazao kako se pripremaju za novi val zaraze koronavirusom. Dodaje kako početkom idućeg tjedna imaju sastanak sa predstavnicima županijskih ministarstava zdravstva.

Naglašava kako od svih nas, našeg poštivanja epidemioloških mjera, zavisi kada će Bosnu i Hercegovinu zahvatiti četvrti val zaraze koronavirusom.

Više cijepljenih, manje restrikcije

- Mi se pripremamo za novi val. U tom kontekstu već u ponedjeljak imamo sastanak sa svim županijskim ministarstvima zdravstva i zavodima za javno zdravstvo. Razgovarat ćemo o spremnosti da se veći broj cjepiva aplicira, kada dođu i donacije. Da se poveća obim cijepljenja, kako bismo taj četvrti val dočekali sa značajno većim brojem cijepljenih jer što bude veći broj cijepljenih, sigurno da će i mjere najvjerojatnije biti manje restriktivne - govori  Čerkez.

Naglašava kako odgovor na četvrti val u velikoj mjeri ovisi od broja cijepljenih.

- Ako bude došao najavljeni broj cjepiva koje imamo o Ministarstva civillnih poslova BiH (oko dva milijuna), to bi značilo da bi pored ovih sada deset posto cijepljenih u BiH, imali bismo još dodatnih 25 do 30 posto cijepljenih najmanje. To znači da bi ukupni broj cijepljenih bio između 35 i 40 posto. Ukoliko najavljeni broj cjepiva dođe i ukoliko županije hitno naprave imunizaciju u narednom periodu, do početka jeseni bi se moglo očekivati da Bosna i Hercegovina sustigne i zemlje u regiji i dođe do brojke od 35 do 40 posto cijepljenih- kaže Čerkez.

Upitali smo da li će građani Federacije dočekati dane masovne imunizacije, bez zakazivanja termina cijepljenja.

- Sada će to krenuti kada dođu ove veće količine. Ali htio bih vam također reći da sada možete otići recimo u Livno, primiti cjepivo, ne morate se naručiti, čak iz druge županije doći. Mislim generalno da ćemo podići nivo cijepljenja i vrlo brzo pozvati sve kategorije da se slobodno cijepe. Što se tiče četvrtog vala, kada ga možemo očekivati, ovisi od našeg ponašanja. Može krenuti do kraja kolovoza, ali i nakon toga. Mi smo u svakom slučaju spremni pratiti situaciju i spremni smo na odgovor u odnosu kakva bude trenutna epidemiološka situacija - govori Čerkez i dodaje:

- Moram reći da se u većini županija mjere ne provode (nošenje maske, držanje distance), međutim, mi pratimo epidemiološku situaciju i ukoliko bismo vidjeli da dolazi do porasta, mi bismo intervenirali jer mjere su još na snazi, u zatvorenom da se nosi maska, drži distanca i ostalo. Jer nama sigurno predstoji još jedan duži period borbe sa COVID-19. I kada se cijepimo, morat ćemo živjeti na način drugačiji jer nije samo cjepivo to koja štiti. Cjepivo štiti od ozbiljnijih posljedica, hospitalizacije, smrti, i tu je najveća efikanost cjepiva i ona je ključna u borbi. Međutim, i druge mjere treba poštovati.