Prijedlog odluke o rasporedu sredstava Instrumenta za brzo financiranje /RFI/ Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u iznosu od 300 milijuna eura koji je usvojen jučer na sjednici Vijeća ministara proslijeđen je jutros Centralnoj banci BiH, saznaje "Avaz".

To znači da će Centralna banka već danas moći rasporediti ova sredstva.

Riječ je o iznosu od oko 330 milijuna eura za borbu protiv epidemije virusa korona i saniranje ekonomskih posljedica koji je MMF odobrio BiH početkom travnja, a dogovor oko raspodjele dogovorili lideri na sastanku 11.travnja s članovima Delegacije EU i Ambasade SAD.

Novac je već ranije uplaćen i nalazi se na računu Centralne banke BiH ali je potrebna bila posebna odluka Vijeća ministara, na što su prije nekoliko dana upozorili i iz Delegacije EU i Ambasade SAD u Sarajevu.

Prema ovoj odluci 330 milijuna eura će se dijeliti tako da će entitetu RS pripasti 37,5 posto, FBiH 61,5 posto, te da će se novac koji pripada FBiH podijeliti tako da 50 posto ostaje na federalnom nivou, a 50 posto se dijeli županijama. To je dogovoreno i u pismu namjere s MMF-om.

Dakle, FBiH će od ukupnog iznosa pripasti oko 396,9 milijuna KM. Polovina tog iznosa, oko 198,4 milijuna KM, ostaje entitetskom nivou, a isti iznos se dijeli na deset županija prema broju stanovnika, prenosi Avaz.