Ne tako davno je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin rekao kako je njegova najveća pobjeda zaustavljanje projekta Superlige. Nakon toga prvo se pojavila informacija kako je UEFA prodala Ligu prvaka, mediji u Engleskoj su najavili "građanski rat" unutar UEFA-e.

Englezi su očito "namirisali" nešto. To nešto je povratak Superlige na scenu, to nešto je sukob koji se dogodio na relaciji Boban - Čeferin.

To nešto je promjena statuta nakon kojeg je Čeferin povukao svoju kandidaturu. Prema informacijama Matta Slatera, novinara Athletica, o tome je odlučio još prije šest mjeseci, ali "nije rekao velikom broju ljudi". Ipak, tvrdi da je jedan od onih koji su to znali bio upravo Zvonimir Boban, koji je zbog Čeferina nedavno napustio UEFA-u.

Ono što je posebno zanimljivo UEFA je na kongresu u Parizu velikom većinom glasova odobrila promjenu statuta kojom bi se Aleksandar Čeferin mogao kandidirati za novi mandat između 2027. i 2031. godine.

Ono što je izvjesno u ovom trenutku i što je za klubove najvažnije to je raspodjela novca uz reorganizaciju takmičenja.

Poznato je kako klubovi u Ligi prvaka dijele 2,467 milijardi eura, 565 milijuna eura otpada na klubove u Europskoj ligi te 285 milijuna eura za one u Konferencijskoj ligi odnosno UEFA Ligi konferencija, kako će se zvati od naredne sezone. Liga prvaka još jednom mijenja svoj format. Kako stvari stoje sve smo bliži trenutku kada će priča biti zaključena sličnoj onoj u košarkaškoj Euroligi.

To znači jedna skupina u kojoj se nalaze sve ekipe. Njih 36. Samo četiri će moći izboriti svoje mjesto. Jedno mjesto zauzet će trećeplasirana ekipa pete najjače nacionalne lige sukladno popisu UEFA-e koji se određuje na temelju koeficijenata dodijeljenih prema uspjehu nacionalnih klubova u svim europskim natjecanjima.

Dva mjesta pripadaju nacionalnim ligama s najboljim koeficijentom u prethodnoj (odnosno ovoj) europskoj sezoni. Jedno mjesto je ostavljeno prvacima zemalja koje igraju kvalifikacije. Sve ovo što se događa u Ligi prvaka je ništa drugo nego odgovor na Superligu.

"Trenutno neki ljudi pokušavaju zgaziti 70 godina tradicije. Pokušavaju promijeniti ovaj europski model nogometa unatoč njegovom uspjehu. Tvrde da su spasitelji, a u stvarnosti mu kopaju grob. Glume žrtve, a zapravo nisu ništa drugo nego predatori. Miješaju monopol s jedinstvenom. Miješaju milostinju i solidarnost. Pričaju o slobodnom tržištu, ali ne znaju ništa o slobodi izražavanja", rekao je Čeferin.