Devet osoba, uključujući dvoje male djece, pronađeno je ubijeno iz vatrenog oružja u svojoj kući u gradu Volnovahi na istoku Ukrajine koji je pod ruskom okupacijom.

Ukrajinski dužnosnici kažu kako vjeruju da su ruski vojnici 27. listopada ubili cijelu obitelj Kapkanets jer su im odbili dati kuću.

Ruski istražitelji kažu da su uhapšena dva osumnjičena muškarca, koji tvrde da su ruski vojnici s Dalekog istoka.

Ukrajina i Rusija započele su odvojene istrage o napadu, piše BBC.

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije na kojima se vide krvava i izrešetana tijela kako leže u krevetima, a neka od njih su još uvijek u zagrljaju.

Obitelj je Čečenima odbila predati kuću, ubili su ih

Ukrajinski pučki pravobranitelj Dmitro Lubinets rekao je da su "krvave ruke Rusa bile umiješanje u ubojstva u Volnovahi.

"Prema preliminarnim informacijama, okupatori su pobili cijelu obitelj Kapkanets, koja je slavila rođendan i odbila vlastitu kuću predati okupatorima iz Čečenije", rekao je na Telegramu.

Tužiteljstvo u Donjecku koje je pod kontrolom Ukrajine, pozivajući se na preliminarne informacije, priopćilo je da su napadači u vojnim uniformama ustrijelili obitelj nakon što je njihov zahtjev da napuste kuću odbijen.

Među stradalima je i dvoje djece, rođenih 2014. i 2018. godine, dodaju iz ureda.

"Svi susjedi govore da su ubojice bili vojnici"

Ruski službeni Istražni odbor opisao je uhićene kao ruske vojnike s Dalekog istoka zemlje, koji su potpisali ugovore s ruskom vojskom.

"Prema informacijama, motiv zločina bio je obiteljski sukob", stoji u priopćenju povjerenstva.

Astra, ruski informativni kanal na Telegramu, ranije je citirao susjede žrtava koji okrivljuju rusku vojsku za ubojstva.

"Svi susjedi govore da su ubojice bili vojnici. Svi smo u strahu", rekao je jedan susjed za Astru.

Baza, drugi ruski Telegram kanal, rekao je da su članovi kućanstva imali "sukob s neidentificiranim muškarcima koji su nosili vojne uniforme bez oznaka".

Volnovahu su zauzele ruske snage samo nekoliko tjedana nakon početka sveobuhvatne invazije na Ukrajinu u veljači 2022. Veći dio grada je uništen.

Teške bitke na istoku i jugu Ukrajine

Ubojstva u Volnovahi događaju se dok se nastavljaju žestoke borbe na golemoj bojišnici u istočnim i južnim regijama Ukrajine.

Kijev je pokrenuo svoju protuofenzivu u lipnju, pokušavajući podijeliti okupacijske ruske trupe u južnim regijama Herson i Zaporižja na dva dijela i otežati njihovu opskrbu.

Do sada je ukrajinsko napredovanje bilo sporo i skupo, jer su Rusi imali vremena pripremiti svoje obrambene linije.

Posljednjih tjedana Moskva je također bila u napadu blizu ključnog grada Avdijivke u regiji Donjeck, kao i Kupjanska u sjeveroistočnoj regiji Harkiv.

Ukrajinska vojska kaže da su svi napadi Moskve bili "neuspješni", izvješćujući o teškim ruskim gubicima oko Avdijivke - ulaza u regionalnu prijestolnicu Donjeck koju drže Rusi. Tvrdnje zaraćenih strana nisu neovisno provjerene.