Izbor članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) je protudržavni čin kojim se ruše osnovne institucije demokracije, rekao je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara za Večernji list.

''Ako se to želi provesti na nezakonit način, onda ulazimo u vrlo opasnu zonu nepoštivanja Ustava i zakona", rekao je je Čavara i dodao kako SIP mora biti jamac demokratski provedenih izbora, a ako to nije može se završiti u anarhiji.

Govoreći o izborima u Mostaru, Čavara je naglasio da ista pravila trebaju vrijediti i za Travnik i druge sredine gdje su Hrvati u manjini, jer onako kako se traži zaštita za Bošnjake, principijelno je to zahtijevati za Hrvate.

"Stranke probosanske ili probošnjačke orijentacije u Mostaru su na lokalnoj razini tražile nacionalno rješenje, dok su istovremeno na višim razinama, što je paradoks, protiv toga", rekao je Čavara.

Naglasio je kako se, nakon Mostara, treba osigurati da Hrvati mogu birati predstavnike u Dom naroda i Predsjedništvo BiH.

Prema njegovim riječima, sve što se događa u poslijeratnom razdoblju u Federaciji BiH i BiH ukazuje da se ima nakana upravljati jednonacionalno i gotovo jednostranački, te da je jasno da se od toga neće odustati i da je samo pitanje kada će se za to stvoriti prostor, prenijela je Srna.