Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara smatra kako je nakon sinoćnje odluke Predsjedništva BiH dogovor o Vladi Federacije BiH i Vijeću ministara konačno postignut.

– Nadam se kako više neće bit novih iznenađenja. Mi upravo radimo na prikupljanju izjava o tome kako se kakndidati za federalne ministre nacionalno izjašnjavaju, a već u ponedjeljak bi trebali izmjeniti odluku o imenovanju Vlade u kojoj gospodin Milan Mandilović, koji se izjasnio kao ostali neće biti potpredsjednika Vlade Federacije BiH, već samo ministar, kazao je Čavara za Hrvatski Medijski Servis.

On je rekao kako će izmjenjena Odluka o imenovanju Vlade F BiH biti poslana Zastupničkom domu Federalnog parlamenta, koji bi novu Vladu F BiH trebao potvrditi na sjednici u utorak.

– U ponedjeljak će Zastupnički dom razmatrati i, nadam se, usvojiti Proračun F BiH za ovu godinu, a na sjednici u utorak očekujem da će potvrditi odluku o imenovanju nove Vlade. precizirao je Čavara za HMS.

Podsjetimo, do odgode imenovanja nove Vlade Federacije BiH, koja je trebala biti imenovana prije tjedan dana, došlo je nakon što se ispostavilo da njezina nacionalna struktura nije u skladu s ustavom. Ustav F BiH, naime, predviđa da vladu uz premijera iz reda Bošnjaka čini 8 ministara Bošnjaka, pet Hrvata i 3 Srbina, s tim da premijer jednu ministarsku poziciju iz bošnjačke kvote može ustupiti kategoriji Ostalih.

Ispostavilo se, međutim, da je u Vladi F BiH četvero kandidata koji se izjašnjavaju kao Srbi, troje iz DF-a i jedan iz HDZ BiH.

U međuvremenu je primjećeno kako predložena nacionalna struktura ministara i zamjenika ministara u Vijeću ministara, također, nije u skladu s Ustavom. Naime, DF-ov kandidat za ministra prometa i komunikacija Slavko Matanović i negov zamjenik HDZ-ov Predrag Kožul su Hrvati, dok Ustav predviđa da ministar i njegov zamjenik ne mogu biti iste nacionalnosti.

Mediji su naknadno otkrili da se DF-ov kandidat za federalnog ministra za rad i socijalnu politiku Milan Mandilović na proteklim izborima izjasnio kao ostali.

Predsjedništvo DF-a sinoć je prihvatilo prijedlog predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića da se Mandilović i kao kandidat za federalnog ministra izjasni kao ostali, a da Matanović ostane kandidat za ministra u Vijeću ministara, dok će HDZ BiH predložiti kandidata za njegova zamjenika nehrvatske nacionalnosti.

Čavara je potvrdio kako HDZ BiH ostaje kod prijedloga da će predložiti drugog kandidata za zamjenika ministra prometa i komunikacija.

-Mislim da to neće biti problem. Ime kandidata još vam ne mogu reći dok se ne naprave konsultacije unutar stanačkih tijela, kazao je Čavara za hrvatski Medijski Servis.

Upitan hoće li biti moguće ispoštovati uvijet, koji je sada postavio DF, da i Vlada Federacije i Vijeće ministara BiH budu imenovani “isti dan i isti sat” Čavara je kazao, kako “nije najbolje razumio što bi to trebalo značiti”.

– Jer, koliko sam saznao iz medija, SIPA još nije provjerila sve kandidate za Vijeće ministara, a rok im je 30 dana. Ne znam zašto bi Vlada F BiH sada čekala da se završi taj tehnički posao. Ja bih usitinu volio da se to dogodi isti dan i isti sat, i bez želje da se ovo protumači kao vrsta pritiska prema bilo kojoj instituciji, mislim da je realno da u utorak imamo i Vladu Federacije i Vijeće ministara u novom sazivu, naravno pod uvijetom da SIPA do tada završi svoj dio posla, kazao je Čavara za Hrvatski Medijski Servis. /HMS/