Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH će podržati bilo kojeg kandidata za dopredsjednika Federacije BiH iz srpskog naroda koji ima suglasnost SDA i DF-a, izjavio je u razgovoru za Fenu dopredsjednik HDZ-a BiH i aktualni dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Marinko Čavara.
 
Razgovarao: Dejan Jazvić

 
HDZBiH je već obznanio da će Čavara biti kandidat za predsjednika Federacije, a on ističe kako potpisani sporazum sa SDA i DF-om obvezuje HDZ da podrži samo kandidate za dopredsjednike koje prethodno podupru spomenute partnerske stranke.  
 
- Bilo koji kandidat iz Kluba Srba ukoliko ima suglasnost SDA i DF-a za nas će biti prihvatljiv za zajedničku listu kandidata koje ćemo poslati Središnjem izbornom povjerenstvu BiH na ovjeru. Treba ići u razgovore, prvenstveno DF, da bi prikupio dovoljan broj glasova potpore za svog kandidata. U razgovorima sa SDP-om ili SNSD-om treba iznaći način kako će te stranke ili jedna od njih podržati kandidata DF-a - kaže Čavara.
 
Na pitanje znači li to da će SNSD ili SDP na određeni način biti uključeni u federalnu vlast, Čavara kaže kako je to neminovnost želi li se osigurati dovoljan broj potpisa za bilo kojeg srpskog kandidata za dopredsjednika Federacije.
 
- Na koji način će konačno ti razgovori biti definirani stvar je DF-a i onih koji mogu osigurati te glasove, a to su prvenstveno SNSD i SDP. Mi ne mislimo mijenjati partnere bez dogovora s već postojećim partnerima i nismo ti koji će sutra prihvatiti kandidaturu SDP-a ili SNSD-a ukoliko to nije dogovor sa SDA, odnosno DF-om. Ako oni eventualno postignu dogovor mi ćemo se o tome odrediti - pojašnjava Čavara.
 
Očekuje da neće biti opstrukcija i da će do sredine veljače kompletna  izvršna vlast u Federaciji biti konstituirana. Razgovori unutar Kluba Srba, kaže, nemaju alternative i svi oni koji ne budu spremni razgovarati i dogovarati se snosit će odgovornost za neformiranje vlasti. Upozorava i da nije korektno ono što, kako ističe, SDP radi još od vremena prije izbora, a to je da koristi pozicije u vladi i vrši masovna imenovanja i raspodjelu sredstava.
 
Usprkos očitim problemima u konstituiranju federalne vlasti Čavara smatra da se Ured visokog predstavnika (OHR) ne treba uplitati.
 
- OHR se nikada ne treba miješati, jer su prije četiri godine napravili nered suspendirajući odluku jedinog nadležnog tijela za provedbu izbora, a to je SIP, omogućivši da se neustavno i nezakonito raspolaže resursima Federacije. Posljedice toga danas svi vidimo. Treba se raditi na zatvaranju OHR-a koji je uvijek bio dio problema, a nikad dio rješenja - smatra HDZ-ov kandidat za predsjednika Federacije.  
 
Upitan kako će proteći primopredaja između njega i odlazećeg predsjednika Federacije, imajući u vidu da HDZBiH Živka Budimira smatra nelegalnim predsjednikom, Čavara kaže da će se pridržavati entitetskog ustava i zakona.
 
- Budući je ta osoba bila na mjestu predsjednika Federacije mimo Ustava i volje hrvatskog naroda, a težila je obnašati tu poziciju uime hrvatskog naroda, aktivnosti te osobe u proteklom razdoblju me uopće ne interesiraju. Naša zadaća je osigurati što prije da sustav funkcionira temeljem Ustava i zakona i sve što se narušilo u proteklom periodu pokušati popraviti. Ne mislim da treba bilo što preuzimati. Postoje službe koje će obaviti sve poslove oko razduženja - odgovara Čavara.  
 
Kada je o podjeli resora i pozicija u vlasti riječ Čavara kaže kako je svaki resor važan te da je moguća i reorganizacija ministarstava.
 
- Najvažnije je da izaberemo poštene i stručne osobe koje će raditi za opće dobro, a onda je svaki resor važan. Vlada mora biti tim i provoditi reforme u interesu svih građana i naroda Federacije - poručuje dopredsjednik HDZ-a BiH.
 
Ističe i kako će inzistirati na poštivanju ustavne odredbe o sjedištu jednog broja federalnih ministarstava u Mostaru, a posebnu pozornost planira posvetiti racionalnijem korištenju prostora za smještaj institucija Federacije. Nezadovoljan je i zadnjom odlukom Vlade FBiH o smještaju ureda predsjednika i dopredsjednika Federacije u zgradi jedne od komercijalnih banaka u Sarajevu te najavljuje njezinu reviziju.
 
- Paradoks je da Federalna vlada od svog osnutka koristi prostorije jedne stranke i plaća njoj zakup te da je većina drugih federalnih institucija također u zakupljenim prostorijama. Koliko sam informiran i predsjednik i dopredsjednici Federacije prema odluci Vlade trebaju sjediti u jednoj od banaka, na trećem ili četvrtom katu s tri parkinga na raspolaganju. To je nedopustiv odnos prema ovoj instituciji. Bez obzira na to kako tko razmišljao o njezinom budućem ustroju Federacija kao takva postoji i mora imati prostor za normalan rad svih svojih institucija. Postojeća vlada je za zakup prostora za predsjednika i dopredsjednike Federacije  toj banci planirala za 10 godina platiti zakup od 2,6 milijuna maraka. Za toliki novac gotovo da bi se mogao napraviti poseban objekt za smještaj ovih, ali i drugih federalnih institucija. Tražit ću rješenje za smještaj federalnih institucija u vlastitim objektima, uključujući i objekte javnih poduzeća ili izgradnjom nekog novog objekta, a ne da plaćamo zakup drugima i to često za neuvjetne prostore - kaže Čavara.
 
Kao budući predsjednik Federacije najavljuje i suradnju s vlastima Republike Srpske u interesu svih i uz puno poštivanje ustavnih ovlasti. Kao prioritet u toj suradnji ističe harmonizaciju propisa u gospodarstvu kako bi se olakšale investicije.
 
Kada je, pak, u pitanju suradnja nove federalne vlasti sa županijama Čavara kaže da će posebno inzistirati na poštivanju nadležnosti koje po Ustavu imaju Federacija i županije.
 
- Prije svega, ne smije biti uzurpacije ustavnih ovlasti. Također, puno je podijeljenih nadležnosti i Ustavom nije jasno definirano njihovo funkcioniranje. Tu nam je potrebna harmonizacija bez ikakvog opterećenja. I kad Federacija donosi bilo koji propis iz svoje ovlasti mora biti maksimalno senzibilizirana za posebnosti svake županije- zaključuje Čavara.
 
(Fena)