Carigradski patrijarhat je u četvrtak nakon dvodnevne svete sinode u Istanbulu priznao neovisnu Pravoslavnu crkvu u Ukrajini, a ta bi odluka mogla razbijesniti Moskvu.

U priopćenju objavljenom nakon sinode Patrijarhat je objavio obnovu već donesene odluke prema kojoj je Ekumenski patrijarhat proglasio autokefalnost Ukrajinske crkve.

Sveta sinoda je također odlučila vratiti na hijararhijsku funkciju patrijarha Filareta Denisenka, nakon žalbe koju je predao protiv Moskve koja ga je isključila, prenosi Hina.

Nakon neovisnosti Ukrajine 1991. i raspada Sovjetskog Saveza, Filaret je osnovao ukrajinsku Pravoslavnu crkvu i proglasio se patrijarhom, nakon čega ga je Moskva ekskomunicirala.

Tijekom sinode koja je počela u srijedu, dvojica carigradskih izaslanika poslana u Ukrajinu u rujnu su izložili rezultate njihovih misija i kontakata, doznaje se iz Patrijarhata.

Misija te dvojice izaslanika u Kijevu doživljena je kao uvod carigradskog priznanja autokefalne Ukrajinske crkve.

Jedan od dvojice izaslanika, američki nadbiskup Daniel je rekao 17. rujna da je već donesena odluka o osnivanju autokefalne ukrajinske Pravoslavne crkve, bez obzira na žestoko protivljenje Moskve.