Novi zakon američke savezne države Arkansas omogućiti će suprugu trudne žene da spriječi njen pobačaj, čak i u slučajevima bračnog silovanja.

Većina pobačaja obavljenih u drugom tromjesečju bit će zabranjeni novim Zakonom 45 jer će omogućiti supruzima podnošenje građanske tužbe protiv doktora koji obave pobačaj za nanešenu štetu, ili dobivanje sudske zabrane kojom bi mogli blokirati prekid trudnoće, piše Independent.

Roditelji trudnice ili zakoniti staratelji isto će tako moći tražiti sudsku zabranu pobačaja, ako je trudna žena maloljetna.

Zakon je prošao nakon samo dva mjeseca procedure u ovoj južnoj državi, gdje je na vlasti Republikanska stranka.

Karen Musick, suosnivačica Mreže za podršku pobačaja Arkansas izjavila je kako ne može shvatiti kako je ovaj zakonski prijedlog stvarno postao zakon.

"Niti jedan dio mene ne razumije zašto bi silovatelj ili netko tko je oplodio ženu protiv njene volje, možda i incestom, imao pravo na takvu odluku", kaže Musick. "Ne mogu shvatiti da postoji netko tko bi imao drugačije mišljenje."

Holly Dickerson, stručnjakinja za pravo Unije američkih građanskih sloboda (ACLU) Arkansasa izjavila je kako zakon možda nije ustavan.

"Stvorili su potpuno novo pravo, pravo muža ili člana obitelji da tuži doktora u ime odraslog pacijenta", kaže. "Ne mogu vam reći što je originalna namjera, ali smatramo kako je to, kao i ostali dio zakona, neustavno."

Iz ACLU Arkansasa kažu kako planiraju odvesti ovaj zakon pred sud prije nego stupi na snagu kasnije ove godine.

Šest drugih država donijelo je gotovo identične zakone, a u četiri od njih gdje su završili pred sudom, tamo su i srušeni.