Nakon tri odlične predstave i prvog mjesta u skupini, Hrvatska je svoj put na Euru završila već u prvoj rundi nokaut faze. Usprkos svim pohvalama, reprezentacija je na kraju ipak doživjela neuspjeh jer na prvom EP-u s 24 momčadi ulazak među 16 najboljih je najmanje što se očekivalo od ovako jake momčadi.

Ante Čačić je nakon prospavane noći održao svoju posljednju press konferenciju u Francuskoj. Bilo je to jedno prilično nervozno obraćanje javnosti nakon ispadanja s Eura i njegov obračun sa svim neistomišljenicima, piše Gol.hr

Kako ste spavali ovu noć? Jeste li spavali uopće?

„Nešto sam uspio odspavati. Naravno da nakon tavkve utakmice san ne ide na oči. Danas je novi dan, žalovanje će brzo proći, Rusija je blizu, tako to gledam. A i porazi u kojima daš sve od sebe ne doživljavam kao poraz. Danas će kući i jedan od favorita, Italija ili Španjolska. Idemo kući a nismo izgubili nijednu utakmicu u 90 minuta, a Portugal ide dalje a nije dobio nijednu. To je tako."

Biste li se ponovili taktičke zamisli protiv Portugala? Stiglo je dosta kritika iz Hrvatske.

„To su tako stupidna pitanja... ali nema glupih pitanja... Ako sam bio doktor protiv Španjolske, sada sam kmet. Reprezentacija Portugala imala je dominaciju u skupini, a protiv nas je imao pet udaraca prema golu. Sjeća li se netko kada je Ronaldo šutnuo jednom prema golu."

„Jesam li trebao mijenjati? Možda baš nisam trebao mijenjati. Možda su Portugalci pomislili: sada je ušao Pjaca pa idemo dati gol. To se nikad neće znati. Jako sam ponosan na momčad. Vi ste dobrim dijelom podrivali zajedništvo u momčadi. Mi smo pobijedili huligane, ni Orepići ni Ostojići, ni vi koji ste ih im dobrim dijelom davali opravdanje."

„Lijepo ste me dočekali, krasno. Trebate izbornika koji ima dva milijuna eura plaću. Zar nisu svi rekli da smo najljepše igrali na Euru?"

Ali idemo kući?

„Pa ići će i Španjolska ili Italija. To je sport. Recite mi po kojem parametrom je Portugal trebao biti ispred nas."


Čačić tvrdi da se Srna ne oprašta dok je on izbornik

Odlazi li Srna?

„Nikada Srna nije igrao bolji nogomet, ni Modrić, ni Rakitić, ni Perišić... Ponosno idemo kući jer smo dostajno predstavljali zemlju. Zapamtite, oni su izašli iz sjene vatrenih. Kada je Hrvatska na ovako visokoj razini igrala četiri utakmice?"

„Srna se neće oprostiti ako ja budem izbornik."

Zašto mislite da nećete biti izbornik?

„Evo vidite da me napadaju sa svih strana, možda neću preživjeti."

'Ponekad se napadač treba čekati'
Jeste li predugo čekali Mandžukića?

„Mediji ga stalno tjeraju iz reprezentacije. Kalinić je u cijeloj godini dao jedan jedini gol u talijanskom prvenstvu. Ponekad se napadač treba i čekati. Nisam ga predugo čekao. Izveo sam ga i uveo Kalinića, koji je odlično odigrao protiv Španjolske. Odlučio sam se za Mandžukića. Da ga nisam mijenjao, možda bi on uklizao na onu loptu Perišića."

Jeste li pričali s igračima nakon utakmice?

„Nismo držali nikakve govore. Bilo nam je preteško. U sportu je sve moguće, zašto ona lopta nije udarila tri centimetra od stative, pa ona udari špicom, lopta ode do njih u kontru... Ali momčad je imala prilike i dominacije, sve da se dobije utakmice, ali nedostajao je gol."

'Mi smo pobjednici'

Je li ovo kraj generacije?

„Nije ovo kraj. Mi imam igrače koji dolaze. Hrvatska ima drugi problem, nema adekvatne podrške sportu, nogometu općenito."

Čačić se opet obrušio na novinare.

„Nećete nas rastužiti. Tjerali ste Srnu... Ne vi, nego javno mnijenje, foteljaši koji nikoga nisu vodili. Imali smo zajedništvo koje nam je potrebno."

S kime se vi obračunavate?

„S vama."

Što ćete posebno pamtiti?

„Suze poslije utakmice, pamtit ću pogled navijača, privukli smo navijače uz nas, zato smo mi pobjednici", kazao je Čačić suzdržavajući se da ne zaplače.