Svjedok Obrane Envera Buze izjavio je da su nakon operacije “Neretva 93” Armije BiH uzimane izjave u okviru Samostalnog prozorskog bataljuna.

“Čuo sam da se raspitivao Bektaš, bezjednjak, u vezi s akcijom… uzimao izjave iz našeg bataljona”, kazao je Zajko Čorbadžić, koji je u ovom bataljunu bio angažiran kao medicinsko osoblje.

On je govorio o operaciji “Neretva 93”, koja je pokrenuta u rujnu 1993. na području Prozora. Rekao je da je 13. rujna naveče bio u Dobrom Polju i da je iz zapovjendištva izašla grupa oficira, među kojima je bio i zapovjednik Prozorskog bataljuna Enver Buza.

“Buza je bio neraspoložen. Bila je priča da nije izvršio naređenje, da je odveden na strijeljanje, da će ga smijeniti i da će ga naslijediti Mustafa Hero”, kazao je Čorbadžić.

On je dodao da je Hero bio Buzin zamjenik i da su se njih dvojica verbalno sukobljavala u vezi s linijama koje bi trebalo zauzeti.

Svjedok je rekao da im je Buza u Dobrom Polju kazao da idu na Laništa gdje ih “čeka ekipa”.

“Čuo sam da idemo na Crni vrh, da su gore druge jedinice. Na Laništima je bio Hero i još dvojica. Hero je rekao: ‛Vi, Senadova četa, idite u Pridvorce, a ostali idete sa mnom prema Herama”, prisjetio se Čorbadžić i dodao da je selo Uzdol ispod Hera.

Prema optužnici, pripadnici Samostalnog bataljuna Prozor su 14. rujna 1993. napali selo Uzdol, i u zaseocima Križ, Zelenike i Raiči na okrutan i svirep način ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti. Buzi je na teret stavljeno da je propustio da poduzme mjere da počinioci budu kažnjeni.

Svjedok Čorbadžić je kazao da je kasnije čuo da su pobijeni civili. On je rekao da se prije akcije mogla vidjeti vojska po Uzdolu, ali ne i civili. On je čuo da su svi civili bili u Prozoru.

Govoreći o Buzi kao zapovjedniku, svjedok je ispričao da je vojska, nakon stradanja Bošnjaka, tražila da se napada “prema njihovim kućama”.

“Buza je odbijao, govorili su mu da je izdajnik… Kaže: ‛Nek se ova vojska ohladi, bojim se osvete’”, prisjetio se Čorbadžić.

On je ispričao i kako je prijavio zapovjedniku da je neko doveo Hrvate da kopaju rovove, a da je Buza odmah rekao da se ti ljudi vrate i da im se izvini.

Suđenje se nastavlja 18. prosinca.