Na suđenju Enveru Buzi, svjedok Tužilaštva BiH rekao je da je civile u selu Uzdol kod Prozora ubila grupa njemu nepoznatih Fočaka.

Bernad Salković, bivši pripadnik Samostalnog bataljona Prozor Armije Bosne i Hercegovine (BiH), izjavio je da je za napad na selo Uzdol u rujnu 1993. godine čuo tek kada se vratio s linije u zapovjedništvo u Herama (općina Prozor).

Svjedok je kazao da je čuo da je grupa Fočaka ubila civile hrvatske nacionalnosti, ali da mu nije poznato odakle je ta grupa niti ko ih je rasporedio.

“Čuo sam da su predvodili ovaj napad, oni su bili udarna ekipa. To su bili najhrabriji vojnici. Pričalo se da su oni imali ulogu u stradanju civila, da se nisu ustezali u ubijanju”, istakao je Salković.

Za zločin u Uzdolu, Tužiteljstvo BiH tereti Envera Buzu, bivšeg zapovjednika Samostalnog bataljona Prozor ABiH. Prema optužnici, pripadnici Samostalnog bataljona su, pod kontrolom optuženog, u rujnu 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Križe, Zelenika i Raiči, te ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Drugi svjedok Behaija Šabić ispričao je da je u ljeto 1993. godine došao u selo Mačkare kod Prozora, nakon što je, zajedno s 27 drugih muškaraca, pobjegao s kote Crni vrh, gdje su ih pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koristili kao živi štit.

Pojasnio je da je tu došao zapovjednik Enver Buza, koji im je predložio da se priključe njegovom bataljonu, što su i učinili.

“Poslije mi je bilo jasno zašto je zamjenik zapovjednika Mustafa Hero, nekoliko dana pred napad, govorio da se ne ubija nezaštićeno stanovništvo, jer sam čuo da je u napadu ubijano stanovništvo u kućama. Pričalo se da je napad predvodila grupa Fočaka koji su prebjegli ovamo jer im je tamo sve pobijeno, popaljeno i da su spremni učiniti sve jer nemaju šta izgubiti”, naglasio je Šabić.

Senad Kovačević, bivši pripadnik Prve čete Samostalnog bataljona Prozor ABiH, rekao je da je, po završetku napada na Uzdol, u Herama čuo kako vojska priča da je bilo i ubijenih civila, ali da njemu detalji nisu poznati.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. travanj.