Nekadašnji načelnik Odjeljenja za vojnopolicijske poslove u Armiji Bosne i Hercegovine (ABiH) je izjavio da u Uzdolu kod Prozora nije bio, te da je imao saznanja da se tamo nešto dogodilo, ali nije precizirano.

Svjedok Obrane Hajriz Bečirović je ispričao da je u drugoj polovini 1993. godine, kao načelnik Odjeljenja za vojnopolicijske poslove u ABiH, bio nositelj akcije “Trebević 3” čiji je zadatak bilo raščišćavanje kriminalnih aktivnosti.

Kako je kazao, taj zadatak se vršio na hercegovačkom terenu u dijelovima koji su bili pod kontrolom ABiH, sa sjedištem u Konjicu. Naveo je da su informacije i podatke prikupljali od pomoćnika zapovjednika za sigurnost.

Pojasnio je da mu je početkom realizacije projekta “Trebević 3” naređeno da prikupi podatke na osnovu kojih će napraviti plan za projekt.

“U pisanoj radnoj verziji imali smo saznanja o Uzdolu i Grabovici. General Jusuf Jašarević mi je sugerisao da ne bi trebalo da se nađe u konačnoj verziji jer nije bilo dokumenata, osim nekih saznanja. Ja sam to prihvatio i skinuo sam. Nismo imali dovoljan broj dokumenata. Rekao je: ‘Nemojte ovo raditi, ovo ćemo ostaviti za neka bolja vremena i radit će druga ekipa’”, ispričao je Bečirović.

Svjedok je kazao da je organima sigurnosti dao upute da se prikupe dodatne informacije za Uzdol, ali ne zna je li se nešto dešavalo po tom pitanju jer nije bio u nadležnosti da prati rad na terenu.

Izjavio je da mu je akcija na Uzdol poznata iz javnosti, ali da tamo nikada nije bio. Kako je rekao, razne priče su kružile u to vrijeme. Imao je saznanja da se tamo nešto desilo, ali ništa nije precizirano.

“Ne znam ko je rukovodio tom akcijom”, napomenuo je.

Za zločin u Uzdolu Tužiteljstvo BiH tereti Envera Buzu, bivšeg zapovjednika Samostalnog bataljona Prozor ABiH. Prema optužnici, pripadnici Samostalnog bataljona su, pod kontrolom optuženog, u rujnu 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaseoke Zelenike i Rajiči te ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Murat Tahirović, bivši pripadnik ABiH, kazao je da je 2002. godine objavio knjigu o dešavanjima tijekom ratnog perioda.

Knjigu “Seferovo ratno doba” svjedok je potvrdio kao svoju, dodavši da se danas slabo sjeća sadržaja.

Suđenje se nastavlja 27. studenog saslušavanjem nova dva svjedoka Obrane.