Od 1962. godine u afričkoj zemlji Burundi pronađeno je oko 2.500 masovnih grobnica, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Međunarodnog udruženja za zločine protiv čovječnosti Aloys Batungwanayo potvrdio je u razgovoru za AA kako je od 1962. godine u Burundiju otkriveno oko 2.500 masovnih grobnica.

Međutim, mišljenja je kako su neke osobe bačene u rijeke i peći od cigle. Batungwanayo radi i kao istraživač na Sveučilištu u švicarskoj Lausanni, a kako je kazao, masovne grobnice postoje još i iz ranijih razdoblja. Kao primjer je naveo masakr Badasigana koji se dogodio 1903. godine na području Muramvye.

Podsjetio je kako su tijekom povijesti postojala otkrića i primjeri masovnih grobnica. Godine 1970. u središnjim dijelovima Burundija otkriveno je pet masovnih grobnica. Osobe čiji posmrtni ostaci su pronađeni ubijene su u sukobima između etničkih grupa Husa i Tutsa.

Povijesničar Nicodeme Bugwabari potvrdio je kako je samo 1972. godine na sedam različitih područja u zemlji pronađeno 139 masovnih grobnica.

I u narednim godina su otkrivane stotine masovnih grobnica na različitim područjima u Burundiju.

Prema službenim podacima, u Burundiju je u posljednjih godinu i pol u sukobima ubijeno više od 1.000 osoba, a više od 300.000 je moralo napustiti svoje domove i otići na sigurno područje.

Amnesty International je u siječnju 2016. godine objavio satelitske fotografije devet masovnih grobnica koje su otkrivene u Buringi na zapadu Burundija.