Oporbene stranke u Bosni i Hercegovini optužile su u ponedjeljak vladajuće strukture u toj zemlji a posebice dužnosnike iz Stranke demokratske akcije (SDA) zbog izostanka reagiranja na potpisivanje ugovora o početku gradnje Pelješkog mosta te su zatražili intervenciju kod Europske komisije kako bi se zaustavila provedba tog projekta kojega smatraju štetnim po interese BiH.

Iz najveće oporbene stranke Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) na vijest o potpisivanju ugovora o gradnji Pelješkog mosta reagirali su pozivom Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara da bez ikakve odgode zatraže od Europske komisije obustavu financiranja ovog projekta.

"Očigledno je da se radi o povredi suvereniteta BiH koja se ne može i ne smije tolerirati", stoji u izjavi dostavljenoj medijima iz središnjice SDP-a u Sarajevu.

Iz ove su stranke pozvali predsjedatelja Predsjedništva BiH i čelnika SDA Bakira Izetbegovića te predsjedatelja Vijeća ministara Denisa Zvizdića da javnosti kažu što kane poduzeti "protiv jednostranih poteza vlasti Hrvatske kojima se narušava suverenitet BiH i njeni dugoročni interesi".

U SDP-u drže kako u Hrvatskoj nema nikakve spremnosti za dogovor o ovom pitanju koje opterećuje odnose dvije zemlje pa se tako sada moraju ponašati i u BiH.

"Ukoliko Zvidić i Izetbegović to ne smiju ili ne znaju napraviti, neka se povuku sa svojih pozicija jer interesi BiH ne smiju biti talac bilo čijeg kukavičluka ili nesposobnosti", stoji u izjavi iz SDP-a BiH.

Pelješki je most očigledno postao još jednom temom u odavno započetoj predizbornoj kampanji u BiH pa su se tako odmah oglasili i iz Demokratske fronte (DF) na čijem je čelu Željko Komšić.

Potpredsjednik te stranke Damir Bećirović nazvao je to "nezakonitim činom i uzurpacijom" dijela teritorija BiH odnosno o njezina mora.

"Raznim manipulacijama činovnika HDZ u obje države došlo se do ovoga", kazao je Bećirović za televiziju N1 pozvavši državni vrh da odmah regaira i za početak pošalje prosvjednu notu Hrvatskoj.

Očitovao se i Nezavisni blok, novoutemeljena stranka koja ima pretenzije privući značajan dio bošnjačkog političkog tijela a čine je uglavnom bivši članovi SDA.

Predsjednik Nezavisnog bloka i aktualni zastupnik u Zastupničkom domu parlmenta BiH Senad Šepić izjavio je kako je potpisivanje ugovora o gradnji Pelješkog mosta "izravni napad na suverenitet i ugled države Bosne i Hercegovine koja je tim činom izgubila ne samo izlaz na otvoreno more već i dostojanstvo".

"I dok Hrvatska danas slavi projekt vrijedan oko 526 milijuna eura, BiH je izgubila suverenitet i otvoreno more. Hrvatske vlasti danas su s Kinezima potpisale kapitulaciju BiH koju nitko nije zaštitio na temeljima Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora", kazao je Šepić.

Unutar BiH zapravo nema suglasnosti o odnosu prema projektu Pelješkog mosta no bošnjačka strana inzistira na tome kako je prije gradnje moralo biti riješeno pitanje razgraničenja na moru odnosno u Neumskom zaljevu.

pogled.ba