Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač i ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a Adnan Velagić danas su, u zgradi Vlade HNŽ-a, s voditeljem Misije OESS-a u BiH NJ.E. Brianom Aggelerom i njegovim suradnicima održali sastanak na temu provedbe procesa kurikularne reforme u HNŽ-u.

Istaknuvši važnost ove teme za HNŽ, Buhač je podsjetila na činjenicu kako je Vlada kao jedan od svojih prioriteta postavila provedbe svih procesa nužnih za realizaciju kurikularne reforme.

"Svjesni složenog političkog i društvenog sustava HNŽ, u cijelosti poštujući naše posebnosti, čvrsto smo opredijeljeni unaprijediti naš prosvjetni sustav kroz suvremeni način sticanja znanja i vještina, a sve kako bi našoj djeci i mladima zajamčili najbolju moguću izobrazbu", poručila je Buhač.

Predočivši veleposlaniku Aggeleru stanje u prosvjetnomu sustavu HNŽ-a, Velagić je istaknuo kako je obostrani cilj unaprjeđenje različnih društvenih sfera, s posebnim naglaskom na prosvjetni sustav.

"Jedno od opredjeljenja Vlade HNŽ-a jest stvaranje boljih uvjeta u prosvjeti, kako za učenike tako i za nastavnike. Osim toga, cilj nam je unaprijediti prosvjetni sustav u smislu pružanja funkcionalnih znanja i vještina našim učenicima koji će biti prepoznatljivi na tržištu. Ovom prigodom zahvaljujem OESS-u na dosadanjoj potpori u provedbi brojnih projekata, uvjeren kako će pozitivna i uspješna suradnja Ministarstva, Vlade i Misije OESS-a biti nastavljena i u predstojećemu razdoblju", izjavio je Velagić.

"Misija nam je prenijeti iskustva drugih županija koje eksperimentalno provode ovu reformu i dati potporu u donošenju ključnih odluka za usvajanje i provedbu kurikularne reforme. Raduje me što su čelnici HNŽ-a iskazali spremnost na suradnju, svjesni potrebe provedbe ove reforme koja će zasigurno donijeti dobro prosvjetnomu sustavu", kazao je ovom prigodom veleposlanik Aggeler.

Na sastanku je dogovoreno formiranje tima sastavljenog od predstavnika Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a, Zavoda za školstvo, Pedagoškog zavoda i OESS-a čija će zadaća biti usklađivanje kurikularne reforme u HNŽ-u i nastavnim planovima i programima obaju zavoda, kao i novog Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju s ovim procesima.

Istaknuta je važnost suradnje svih subjekata uključenih u ovaj proces kako bi reforma  blagovremeno bila izrađena i implementirana.