Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač u intervjuu za Dnevni avaz, povodom 100 dana rada Županijske vlade, kaže kako bi voljela da prosudbu i ocjenu o njihovim rezultatima u proteklom razdoblju daju stanovnici odnosno javnost HNŽ.

Naglašava kako su glavninu vremena podredili suočavanju s zatečenim stanjem i rješavanju ključnih, gorućih pitanja koje su nakon preuzimanja odgovornosti zatekli, poput tada aktualnog štrajka.

– Zatekli smo stanje u kojem je bilo ozbiljnih socijalnih nezadovoljstava i najave štrajkova, što smo u dijalogu sa socijalnim partnerima uspješno okončali. S obzirom na činjenicu da je godina već bila na izmaku, zatekli smo i niz obveza koje je trebalo žurno privesti kraju.


Suočili smo se i s nizom procesa koji su bili blokirani, prije svega dodjelom koncesija, potom procesom javnih nabavki, kao i imenovanjima na nekim upražnjenim ključnim pozicijama u županijskim institucijama, što smo uspješno otkočili. Zato, u svjetlu svega pobrojanog, osobno sam zadovoljna načinom na koji smo odgovorili na sve te izazove – kaže Buhač za “Dnevni avaz”.

Koje ste izazove i probleme očekivali, a koje, možda, niste?

– Bila sam svjesna kako je za uspješan rad potrebno puno dijaloga, puno kompromisa, međusobnog poštivanja i razumijevanja. Upravo je takav odnos unutar Vlade od početka uspostavljen i želim istaknuti kako je suradnja među kolegama na odličnoj razini. Ako bih morala izdvojiti ono što me iznenadilo, onda je to stanje u kojemu smo zatekli županijski proračun.

Premda je u javnosti prevladavala neka druga slika kojom sam se i osobno vodila pri izradbi Programskih smjernica, zatekli smo znatno drukčije stanje, uz značajna kreditna zaduženja, sudske presude koje nose velike financijske iznose, kao i niz drugih obveza za koje smo morali iznaći rješenje.

Usvojen je proračun, možete li, ukratko, obrazložiti njegovu strukturu?

– Proračun je, onoliko koliko je to objektivno bilo moguće, produkt naše želje da na jedan drukčiji način upravljamo javnim financijama. Otvaramo nekoliko novih stavki za koje vjerujemo kako će biti podloga za stvaranje nove vrijednosti. Nažalost, proračun je morao biti opterećen značajnim iznosima kojima ćemo pokrivati ranije stvorene obveze. Što se tiče same strukture, nastavljamo s našom socijalnom politikom, ali i s potporama u turizmu i poljoprivredi.

Bitno je to da smo ovaj ključni financijski dokument, premda osjetno ograničeni svime što sam spomenula, planirali do kraja racionalno i isključivo na osnovu realnih prihoda, ne želeći planirati aktivnosti za koje nemamo vrlo jasna pokrića. Posebno sam zadovoljna činjenicom da smo u ovaj proračun uspjeli uključiti dio Programskih smjernica na tragu demografskih i mjera prema mladima. Primjerice, osigurana je posebna proračunska stavka za subvenciju poreza na kupnju ili izgradnju prve nekretnine za mlade, osigurali smo početna sredstva za realizaciju digitalizacije javne uprave, kao i izradbu Strategije razvoja turizma u HNŽ.

Zaključkom Vlade HNŽ, prije dva mjeseca, prekinute su i poništene sve natječajne procedure za prijem državnih službenika i namještenika u ministarstvima, upravama, ustanovama i drugim županijskim institucijama… Možete li nam reći što je razlog za to?

– Kao Vlada, donijeli smo odluku sve ranije započete procese staviti izvan snage i, na osnovu kvalitetne analize, napraviti plan prijema novih djelatnika, poštujući i prioritete i financijski okvir u koji se moramo uklopiti. U toj je priči i najavljena reorganizacija u smislu osnivanja i novih ustrojbenih jedinica, prije svih Ureda za borbu protiv korupcije i Odjela za EU integracije.

Kako planirate riješiti zahtjeve nezadovoljnih sindikata u obrazovanju, koji su najavili novi štrajk upozorenja?

– Svjesna učinaka inflacije i kontinuiranog rasta životnih troškova, razumijem napore sindikata i njihova traženja da i izvan onoga što je sadržano u kolektivnim ugovorima ishoduju dodatna povećanja prava i primanja proračunskih korisnika. Teško biste našli nekoga sretnijeg od mene ako stanje javnih prihoda bude takvo da budemo u mogućnosti dodatno poboljšati materijalne statuse svih proračunskih korisnika.

Međutim, kao realna i odgovorna osoba, ne želim niti ću obećati ništa za što nemamo jasnu financijsku podlogu. Duboko vjerujem kako ćemo, u nastavku našega dijaloga, svi objektivno sagledati stvarne proračunske mogućnosti za ovu godinu i, u skladu s tim pokazateljima, dogovorno iznalaziti realna i održiva rješenja.

Šta će biti prioriteti u Vašem daljnjem radu?

– Ključne smjernice našega djelovanja zacrtane su u Programskim smjernicama Vlade za mandatno razdoblje, potom Strategiji razvitka HNŽ za razdoblje do 2027. godine, kao i u nizu obaveza koje je Županija dužna ispuniti na europskomu putu BiH. Bez snažnog i stabilnog gospodarstva i stvaranja novih vrijednosti teško je ostvariti bilo što o čemu smo već govorili. S obzirom na to da HNŽ ima neslućene potencijale, moramo ih dodatno osnažiti i staviti u punu funkciju.

Cilj nam je dodatno osnažiti turizam kao ključnu granu našega gospodarskog razvitka, a njegov rast mora pratiti i razvoj Zračne luke Mostar, ukupne prometne i komunalne infrastrukture, razine sigurnosti itd. Mislim da smo napravili ključni korak u tomu smislu, započetim procesom reorganiziranja županijske turističke zajednice i ustrojavanja lokalnih turističkih zajednica.

Svjesna sam kako je pred nama vrijeme ozbiljnih izazova i kako je naša zadaća ponuditi odgovore na te izazove. Nije me strah jer se i u životu i u poslu vodim načelom koje sam izrekla i pred skupštinskim zastupnicima prije stotinu dana, a ono kaže kako ništa nije nemoguće za onoga ko ima snage pokušati.

Avaz.ba