Giorgia Meloni vjerojatno će postati prva premijerka Italije na čelu najdesnije orijentirane vlade od Drugog svjetskog rata nakon što je njena konzervativna koalicija trijumfirala na nedjeljnim parlamentarnim izborima.

Uvjerljiva većina u oba doma parlamenta

Privremeni rezultati pokazali su da bi desni blok trebao imati uvjerljivu većinu u oba doma parlamenta, što je potencijalna rijetka prilika za političku stabilnost u Italiji nakon godina preokreta i krhkih koalicija, ocjenjuje Reuters.

Međutim, Meloni i njezini saveznici suočavaju se s povećim popisom izazova, uključujući skok cijena energenata, rat u Ukrajini i ponovno usporavanje trećeg najvećeg gospodarstva eurozone.

"Moramo zapamtiti da nismo na krajnjoj, već na početnoj točki. Od sutra moramo dokazati svoju vrijednost", rekla je 45-godišnja Meloni dobro raspoloženim pristašama svoje nacionalističke stranke Braćo Italije.

Tvrdi da će nastaviti podržavati politiku Zapada prema Italiji

Meloni umanjuje važnost postfašističkih korijena stranke i predstavlja ju kao mainstream političku grupaciju poput britanskih konzervativaca. Obećala je da će nastaviti podržavati politiku Zapada prema Ukrajini i da neće eksperimentirati s fragilnim talijanskim financijama.

Europske prijestolnice i financijska tržišta pomno će pratiti njene rane poteze s obzirom na euroskeptičnu prošlost i ambivalentan stav njezinih koalicijskih partnera prema Rusiji.

Pomirljiv ton u pobjedničkom govoru

U svom pobjedničkom govoru Meloni je imala pomirljiv ton.

"Ako smo pozvani da upravljamo ovom zemljom, činit ćemo to za sve Talijane s ciljem ujedinjenja ljudi i fokusiranja na ono što nas ujedinjuje, a ne na ono što nas razdvaja", poručila je pa dodala: "Vrijeme je za odgovornost."

Slab rezultat Lige Mattea Salvinija

Nakon više od pola prebrojanih glasačkih listića Braćo Italije imaju 26 posto glasova birača, što je ogromno povećanje u odnosu na samo 4 posto na prethodnim parlamentarnim izborima 2018. Nasuprot tome, glavni saveznik Meloni u koaliciji desnog centra, kako se službeno zove koalicija, imao je katastrofalnu noć.

Liga Mattea Salvinija osvojila je, po trenutnim rezultatima, oko 9 posto glasova, što je veliki pad u odnosu na više od 17 posto prije četiri godine, dok je Meloni pretekla Ligu i u njenim tradicionalnim uporištima na sjeveru zemlje.

Treća članica te koalicije stranka Forza Italija bivšeg premijera Silvija Berlusconija osvojila je oko 8 posto glasova pa je stranka Braćo Italije dominantna unutar koalicije.

Salvini i Meloni se dive Putinu

Iako se predviđa da će desna koalicija imati komotnu većinu u gornjem i donjem domu talijanskog parlamenta, koalicijski partneri imaju različita stajališta o nekoliko pitanja koja će možda biti teško pomiriti.

Za razliku od Meloni, Salvini dovodi u pitanje sankcije Zapada protiv Rusije, a on i Berlusconi često su izražavali svoje divljenje prema ruskom vođi Vladimiru Putinu.

Također imaju različite stavove o tome kako se nositi s rastućim računima za energiju, a iznijeli su niz obećanja, uključujući smanjenje poreza i mirovinsku reformu, koje će Italija teško moći priuštiti.

Meloni će preuzeti dužnost od Marija Draghija, bivšeg čelnika Europske središnje banke koji je Rim okrenuo prema centru odlučivanja u EU s oslonom na bliske veze s Parizom i Berlinom.

Draghijeva vlada raspala se nakon 19 mjeseci

Vlada tehnokratskog premijera Marija Draghija raspala se nakon 18 mjeseci pošto ju je napustio populistički Pokret pet zvijezda. U toj vladi nacionalnog jedinstva od većih stranaka jedino nije sudjelovala stranka Braćo Italije.

Među prvim liderima koji su čestitali Meloni bio je mađarski premijer Viktor Orban, blizak Salviniju i čelnici desne koalicije. Na izborima je glasalo 64 posto birača, što je deset postotnih bodova manje nego prije četiri godine i ujedno najmanji odaziv u povijesti.

Ljevica: Ovo je tužna noć

Desnica je u potpunosti iskoristila talijanski izborni zakon koji pogoduje strankama koje sklapaju predizborne saveze.

Uz tradicionalnu koaliciju desnog centra i koaliciju lijevog centra na izborima je samostalno nastupio populistički Pokret pet zvijezda koji je dobio 16 posto glasova, dok je centristička koalicija oko stranke Akcija osvojila 7 posto glasova.

Najveća stranka u koaliciji lijevog centra Demokratska stranka osvojila je 19 posto glasova. "Ovo je tužna noć za zemlju", kazala je novinarima istaknuta zastupnica PD-a Debora Serracchiani.

"Desnica ima većinu u parlamentu, ali ne i u zemlji", dodala je.