Izraelski tenkovi i postrojbe napredovali su prema gradu Gazi, ali su se suočili sa žestokim otporom militanata Hamasa koji koriste minobacače te napadaju iz tunela dok broj palestinskih žrtava u skoro četiri tjedna bombardiranja raste, piše Reuters.

Rat se približava središtu Pojasa Gaze, a Izrael poručuje stanovnicima da napuste područje jer želi uništiti islamističku skupinu Hamas koja upravlja područjem. "Nalazimo se pred vratima grada Gaze", rekao je brigadni general izraelske vojske Itzik Cohen.

Borci Hamasa i njegovog saveznika Islamskog džihada izlazili su iz tunela kako bi pucali na tenkove, a zatim bi se vratili u mrežu tunela. "Nisu prestali bombardirati Gazu cijelu noć, kuća se nije prestala tresti", rekao je anonimno Reutersu jedan stanovnik Gaze. "Ali ujutro otkrivamo da su izraelske snage još uvijek izvan grada, u predgrađu, a to znači da je otpor jači nego što su očekivali", dodao je.

Izraelski časnici naglasili su poteškoće borbe u urbanom okruženju. Čini se da je njihova strategija za sada koncentriranje velikih snaga u sjevernom Pojasu Gaze umjesto pokretanja kopnenog napada na cijelo područje.

Najnoviji rat u desetljećima starom sukobu započeo je kada su borci Hamasa probili granicu 7. listopada. Izrael kaže da su ubili 1400 ljudi, uglavnom civila, i uzeli više od 200 talaca u najsmrtonosnijem danu 75-godišnje povijesti Izraela.

U izraelskom bombardiranju male palestinske enklave od 2.3 milijuna ljudi, koje je uslijedilo nakon napada Hamasa, poginula je najmanje 9061 osoba, uključujući 3760 djece, prema zdravstvenim vlastima u Gazi.

"Hamas se dobro pripremio"

Stanovnici su izvijestili o minobacačkoj vatri oko grada Gaze. Navode da su izraelski tenkovi i buldožeri ponekad vozili preko ruševina i rušili zgrade. Troje Palestinaca poginulo je u tenkovskoj paljbi kod Khan Junisa, a u zračnom napadu ubijeno je petero ljudi ispred UN-ove škole u izbjegličkom kampu Beach, rekli su zdravstveni dužnosnici u Gazi.

Brigadni general Iddo Mizrahi, šef izraelskih vojnih inženjera, rekao je za vojni radio da su trupe u prvoj fazi otvaranja pristupnih ruta u Gazi. "Ovo je zasigurno teren koji je jače zasijan nego u prošlosti minskim poljima i minama", rekao je. "Hamas je naučio i dobro se pripremio", dodao je.

Izrael kaže da je izgubio 17 vojnika i ubio desetke militanata otkako su kopnene operacije proširene u petak. Nasilje se također proširilo na okupiranu Zapadnu obalu. Izraelska vojska provela je nekoliko akcija kako bi uhitila osumnjičene militante, prilikom čega je došlo do sukoba s naoružanim osobama dok su civili bacali kamenje.

Palestinski liječnici i ministarstvo zdravstva rekli su da su tri tinejdžera i 25-godišnjak ubijeni u sukobima u četvrtak na Zapadnoj obali. Izraelska vojska nije komentirala te navode. Palestinski je napadač, pak, ubio izraelskog motorista na Zapadnoj obali. Za taj napad nijedna palestinska organizacija nije preuzela odgovornost.