Broj beba rođenih u Japanu prošle godine pao je osmu godinu zaredom. Stopa rođenih je vrlo niska, pokazuju vladini podaci, a visoki dužnosnik Japancima je poručio da je ključno za zemlju da preokrene trend u sljedećih šest godina.

U Japanu je prošle godine rođeno 758.631 beba, što predstavlja pad od 5.1 posto u odnosu na 2022., prema japanskom ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi. Brojka označava najmanji broj rođenih otkako je Japan počeo voditi tu statistiku 1899. godine, piše Guardian.

Prošle godine se u Japanu sklopilo 489.281 brakova, što je pad od 5.9 posto u odnosu na godinu ranije. To znači da je broj sklopljenih brakova prvi put u 90 godina pao ispod pola milijuna. Upravo je to jedan od ključnih razloga pada broja rođenih. Roditi dijete izvan braka je vrlo rijetko u Japanu zbog obiteljskih vrijednosti temeljenih na paternalističkoj tradiciji.

Ankete pokazuju da se mnogi mlađi Japanci protive sklapanju braka ili stvaranju obitelji. Razlozi se nalaze u poslovima, visokim troškovima života koji rastu brže od plaća i korporacijama koje radije zapošljavaju ljude bez djece. Mnogi mladi roditelji u Japanu tvrde da se osjećaju izolirano.

Japanski premijer: Nizak natalitet je najveća kriza s kojom se Japan suočava

Glavni tajnik vladinog kabineta Yoshimasa Hayashi rekao je novinarima jučer da je kontinuirani pad nataliteta u "kritičnom stanju". "U idućih šest godina moći ćemo preokrenuti negativni trend i to je posljednja prilika. Nema vremena za gubljenje", izjavio je Hayashi.

Premijer Fumio Kishida nazvao je nizak natalitet "najvećom krizom s kojom se Japan suočava" i najavio paket mjera koje uključuju veću potporu i subvencije uglavnom za rađanje, djecu i njihove obitelji, piše Guardian.

No, stručnjaci kažu da sumnjaju hoće li vladini napori biti učinkoviti jer su se do sada uglavnom usredotočili na ljude koji su već u braku ili planiraju imati djecu, dok se nisu adekvatno bavili rastućom populacijom mladih ljudi koji ne žele sklapati brak i imati djecu.

Predviđanja

Tijekom zadnjih 50 godina, broj rođenih u Japanu pada. Prije 50 godina Japan je imao 2.1 milijun rođenih. Pad broja rođenih na godišnjoj razini dogodio se prije od ranijih predviđanja koja su rekla da će Japan imati ispod 760.000 rođenih godišnje tek 2035.

Predviđa se da će populacija Japana od više od 125 milijuna so 2070. pasti za oko 30 posto na 87 milijuna. Smanjenje i starenje stanovništva ima velike implikacije na gospodarstvo i nacionalnu sigurnost jer zemlja nastoji ojačati svoju vojsku kako bi se suprotstavila sve snažnijim teritorijalnim ambicijama Kine.