Snažan potres koji je na Novu godinu pogodio središnji Japan usmrtio je najmanje 48 ljudi, a potraga za preživjelima pod ruševinama se nastavlja. Najmanje 45 tisuća domova je bez struje.

Razmjeri štete i broj žrtava dan nakon potresa i dalje su nepoznati.

Podsjetimo, snažan potres pogodio je središnji Japan u ponedjeljak, uništio zgrade, prekinuo opskrbu električnom energijom u desecima tisuća domova i natjerao stanovnike nekih obalnih područja da se sklone na uzvisine. Potres magnitude 7.6 izazvao je valove visoke oko jedan metar duž japanske zapadne obale i obala susjedne Južne Koreje.

Broj mrtvih narastao na 48

Broj poginulih u Japanu popeo se na 48, potvrdio je stožer za katastrofe u Japanu.

Broj bi mogao dodatno porasti kako se spašavanje nastavlja, kažu dužnosnici. Podsjetimo, spasilačke ekipe tek se probijaju do područja koje je najviše stradalo.

Teško je doći do najteže pogođenog područja

Tisuće pripadnika vojske, vatrogasaca i policajaca iz cijele zemlje poslane su u najteže pogođeno područje na poluotoku Noto u prefekturi Ishikawa.

Međutim, napori spašavanja ometeni su teško oštećenim i blokiranim cestama, a vlasti kažu da im je teško procijeniti puni opseg štete.

Obustavljene su mnoge željezničke linije, trajekti i letovi u to područje. Zračna luka Noto zatvorena je zbog oštećenja piste, terminala i pristupnih cesta.

"Potraga i spašavanje onih koji su pogođeni potresom je borba s vremenom", rekao je premijer Fumio Kishida tijekom hitnog sastanka o katastrofi u utorak.

Kishida je rekao da je spasiocima vrlo teško doći do sjevernog vrha poluotoka Noto zbog uništenih cesta i da je helikopterska potraga otkrila mnoge požare i veliku štetu na zgradama i infrastrukturi.

Vatrogasci se bore s požarima u nekoliko gradova i pokušavaju osloboditi još ljudi zarobljenih u srušenim zgradama, objavila je japanska agencija za upravljanje požarima i katastrofama.