U Hercegovačko-neretvanskoj županiji u nešto više od godinu dana od posljedica zaraze koronavirusom preminula je 291 osoba. Navodi se to u izvješću o epidemiološkoj situaciji na području kantona od 17. ožujka prošle godine do 28. ožujka ove.

Prema ovim podacima, u HNŽ-u je u ovom razdoblju pozitivna na Covid-19 bila 21.701 osoba dok je testirano 70.620 ljudi. U godinu dana hospitalizirane su 1.252 osobe a broj oporavljenih je 18.663.

Podsjećamo, prema službenim podacima ranijeg izvješća o stanju zdravlja na području HNŽ-a, navedeno je kako su u devet mjeseci 2020. godine od karcinoma na području ove županije preminule 302 osobe. U tom razdoblju je evidentirano 650 novooboljelih od ove opake bolesti.

Prema izvješću u Ocjeni zdravstvenog stanja stanovništva za 2018. godinu, koje je, nakon nekoliko neuspjelih pokušaja, usvojen u županijskoj Skupštini, godine 2018. od karcinoma na području ove županije preminulo je 365 osoba.

Te godine, kada je zbog bolesti pluća liječeno čak 30.186 ljudi, zabilježeno je 767 novooboljelih muškaraca i 662 novooboljelih žena od karcinoma u kojem prednjači karcinom pluća, dakle ukupno 1429 ljudi.

Godine 2019. od karcinoma je umrlo 522 ljudi.

''Promatrajući kretanje broja oboljelih od malignih neoplazmi za period 2014. – 2018., na području HNŽ, uočavamo kontinuirani porast broja prijavljenih novooboljelih. Za donošenje adekvatnog dokaza o razlogu nastanka povećanja broja novooboljelih potrebno je provođenje adekvatnih epidemioloških studija koje bi identificirale razlog povećanja'', navodi se u izvještaju, kojem javnost nije pridavala previše pažnje.

U ovom izvješću o Covidu-19, koje će se naći pred zastupnicima Skupštine HNŽ-a, navodi se kako je prvi slučaj zaraze novim virusom zabilježen 17. ožujka 2020. godine te da je prvi val zaustavljen krajem srpnja.

''Početak školske godine, otvaranje svadbenih salona, diskoteka i sl., nepoštivanje preporučenih epidemioloških mjera i odsustvo inspekcijskog nadzora i kontrole vodili su drugom valu koji je tijekom studenog i prosinca imao svoj vrhunac'', navedeno je.

Drugi val, kako je navedeno, pod kontrolu je stavljen u siječnju ove godine.

Kao razlog trećeg vala navodi se ''ponovni početak nastave uz pojavu britanskog soja''.

''Zdravstvene ustanove imaju popunjena kapacitete i rade na granici izdržljivosti. Ako se hitno ne poduzmu odgovarajuće epidemiološke mjere može doći do urušavanja kompletnog zdravstvenog sustava'', navedeno je.

Ministarstvo unutarnjih poslova HNŽ-a u istom izviješću navodi kako je u razdoblju od 10. lipnja 2020. godine do 29. ožujka 2021. godine zabilježen 101 slučaj kršenja mjera samoizolacije te 436 prekršaja mjera zabrane kretanja. U tom razdoblju, navodi MUP načinjeno je 156 izvješća o nepoštivanju mjera u gostiteljskih objekata. U ovom razdoblju županijski je MUP izdao 13 dozvola o kretanju.

Bljesak.info