Adris grupa izvijestila je da je u subotu u Londonu potpisan ugovor kojim je kompanija British American Tobacco (BAT) preuzela TDR i ostale trtke Adrisove duhanske poslovne jedinice. Transakcija, nakon odbitka obveza TDR-a, doseže 505 milijuna eura, navode iz Adris grupe, izvijestila je Hrvatske televizija.

Kupoprodajni se ugovor odnosi na TDR, tvrtke Istragrafika i Hrvatski duhani te maloprodajne lance iNovine i Oprese. Novi se vlasnik obvezuje zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina te osigurati dodatnih 50 milijuna eura u slučaju prijevremenog zatvaranja tvornice. Konačnu potvrdu o kupoprodaji trebaju dati dioničari Adris grupe, čija je skupština najavljena za 14. srpnja.

Predsjednik Uprave TDR-a i član Uprave Adrisa Mato Zadro izjavio je da su zadovoljni postignutim omjerom vrednovanja TDR-a i zaštite radnika. Smatram iznimno važnom činjenicu da je ugledna kompanija prepoznala dodatnu vrijednost u našem integriranom poslovnom modelu, koji uključuje otkup i preradu duhana, proizvodnju cigareta i ambalaže, distribuciju te maloprodaju. Za sve nas važno je da će proizvodnja u Kanfanaru biti nastavljena i da će radna mjesta biti sačuvana, rekao je.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Hrvatske Branko Grčić je prodaju ocijenio kao novi doprinos izravnim stranim ulaganjima u Hrvatsku, no istaknuo je i da mu ne bi bilo žao da je tvrtka ostala u hrvatskim rukama.

Pojasnio je kako Adris grupa zarađuje na jednom biznisu i ulaže u druge poslove u Hrvatskoj, u turizam, uzgoj riba itd., “a to je ono što Hrvatskoj treba”. Ako postoji već tako dobra i profitabilna industrija jako je dobro da to ostane u hrvatskim rukama i da se dobit iz tih kompanija seli u druge sektore. Kupili su i Croatia osiguranje, i sve to pokazuje da je to jedan koncept kojeg bi ja osobno više podržao nego da se tvornica da u ruke stranca, kazao je Grčić.

Odluku o prihvaćanju BAT-ove ponude Nadzorni odbor Adris grupe donio je potkraj prošlog tjedna, na sjednici na kojoj je utvrđeno da se time osigurava zadržavanje proizvodnje i radnih mjesta u Kanfanaru te daljnje materijalno i vrijednosno jačanje Adris grupe. Stoga dioničarima predlažu davanje suglasnosti na ugovor i upotrebu financijskih sredstava ostvarenih tom transakcijom./HMS/