Britanski znanstvenici tvrde da su razvili izvor energije koji bi astronautima mogao omogućiti dugotrajan život na Mjesecu. Sveučilište Bangor dizajniralo je nuklearne ćelije, veličine zrna maka, koje mogu proizvoditi energiju potrebnu za održavanje života.

Stručnjak za nuklearne materijale i goriva Simon Middleburgh sa Sveučilišta Bangor kaže da je rad na ovome projektu bio velik izazov, ali je istovremeno bio zabavan. Dodao je da će nuklearno gorivo u potpunosti testirati tijekom sljedećih nekoliko mjeseci.

Odskočna daska prema drugim planetima

Mjesec sadrži mnogo vrijednih resursa potrebnih za modernu tehnologiju, a mnogi ga vide kao potencijalnu bazu s koje bi u budućnosti mogli krenuti prema drugim planetima. Na nekim njegovim dijelovima temperature padaju do nevjerojatnih minus 248 stupnjeva Celzijevih jer nema atmosfere koja čuva toplinu.

Sveučilište Bangor je glavni igrač u potrazi za modelom proizvodnje energije i topline za održavanje života na Mjesecu ili nekom drugom planetu u Sunčevom sustavu. Znanstvenici su upravo poslali malenu nuklearnu ćeliju za gorivo, poznatu kao Trisofuel, svojim partnerima na testiranje.

Ona bi se mogla koristiti za napajanje mikronuklearnog generatora, koji je izradio partner sveučilišta, kompanija Rolls-Royce. "Generator je prijenosni uređaj, veličine malog automobila. Može ga se staviti na raketu i lansirati u svemir", rekao je Middleburgh, a prenosi BBC. Sveučilište navodi da bi se ovi mikrogeneratori mogli koristiti i na Zemlji, primjerice u zonama katastrofe kada dođe do prekida struje.

Mjesečeve baze u 2030-ima

Geopolitičar i novinar Tim Marshall rekao je da je napredak u razvoju goriva korak prema globalnoj utrci prema lunarnom južnom polu. "Uvjeren sam da će 2030-ih biti baza na Mjesecu. Vjerojatno jedna kineska i jedna američka. Smatra se da ondje ima titanija, litija, silicija, željeza i mnogih drugih minerala koji se koriste u mnogim novim tehnologijama", kazao je Marshall.

"Nije poznato točno koliko, ali većina kompanija je uvjerena da se radi o ekonomski održivoj količini", dodao je.