Skupina od tri broda NATO-a, koju predvodi britanski razarač HMS DUNCAN u pratnji po jedne španjolske i turske fregate, uplovila je u petak u splitski akvatorij, a izaslanstvo skupine brodova primio je zamjenik splitskoga gradonačelnika Nino Vela, izvijestili su u petak navečer iz splitske Gradske uprave.

Vela je izjavio da je posjet ratnih brodova dio brojnih posjeta NATO brodova Splitu. On je goste iz NATO-a pozvao da obiđu Split i upoznaju se s njegovim kulturno-povijesnim znamenitostima.

Zapovjednik te skupine NATO brodova kapetan bojnoga broda Mike Utley istaknuo je da dobro surađuje s kolegama iz Hrvatske ratne mornarice. Prema njegovim riječima, misija ove skupine NATO-ovih brodova je “osiguranje plovnih puteva članica NATO-a, posebice na Mediteranu”.

Kako su priopćili iz Ministarstva obrane, radi se o Stalnoj skupini NATO brodova SNMG2 koja je integrirana u višenacionalne pomorske snage.

Ovi brodovi pružaju stalnu potporu NATO-u u provedbi operacija i vojnih vježbi te diplomatskih aktivnosti. Snage SNMG2 stalno su angažirane u Sredozemlju, a uz brodove koji su u posjetu Splitu, u toj je skupini još šest brodova, navedeno je u priopćenju MORH-a.

Posjet ovih brodova je u cilju jačanja interoperabilnosti između snaga Hrvatske ratne mornarice i NATO-a, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane i dodaje da će brodovi u Splitu boraviti do 10. travnja.

Za razarač britanske Kraljevske mornarice HMS DUNCAN (D-37) je istaknuto da je u svojstvu zapovjednoga broda stalne skupine NATO brodova.

Razarač HMS DUNCAN (D-37) u službi je britanske mornarice od 2013. godine, kao posljednji od ukupno šest razarača klase Daring (D) kojih je prvenstvena namjena protuavionska i proturaketna obrana. Razarači klase Daring okosnica su flote britanske Kraljevske mornarice, sposobni obavljati širok spektar zadaća, od borbe protiv piratstva i suzbijanja krijumčarenja te obrane od katastrofa i pružanja humanitarne pomoći nakon prirodnih katastrofa do spremnosti za sudjelovanje u ratnim operacijama visokoga intenziteta, stoji u priopćenju.

Kako je objašnjeno, u ulozi zapovjednoga broda SNMG2 razarač DUNCAN je od lipnja 2017. godine, Brod je dužine 152 metra, širine 21 metra, gaza 7,4 metara a posada tog razarač broji 298 ljudi, uključujući i osoblje skupine. Matična luka ovog razarača je u mornaričkoj bazi Portsmouth.

(Hina)