Soj koronavirusa otkriven u britanskom okrugu Kentu stvara zabrinutost jer bi novim mutacijama mogao zaobići zaštitu pruženu cijepljenjem, rekla je Sharon Peacock, čelnica britanskog programa za genetski nadzor.

Peacock je rekla i kako će se taj soj vjerojatno proširiti svijetom. Pandemija koronavirusa dosad je ubila 2.35 milijuna ljudi i preokrenula živote za milijarde, a novi sojevi potiču strah da će biti nužno izmijeniti dosad razvijena cjepiva te da će biti potrebne dodatne doze.

Zarazniji soj mutira prema novom soju

Peacock, čelnica britanskog Konzorcija za genomiku (COG-UK), kazala je kako su cjepiva zasad djelotvorna protiv britanskog soja, no da bi ih mutacije mogle potkopati.

"Zabrinjavajuće je što soj 1.1.7, koji tjednima i mjesecima kruži, počinje ponovno mutirati, a nove mutacije bi mogle utjecati na način na koji pristupamo virusu u pogledu imuniteta i djelotvornosti cjepiva. Zabrinjava i što 1.1.7, zarazniji soj koji je dominantan u državi, sada mutira prema novom soju koji bi mogao zaprijetiti cijepljenju", rekla je za BBC.

Nova mutacija E484K na proteinskom šiljku identificirana je u Bristolu, a zasad je otkriven 21 slučaj.

Tri soja virusa

Znanstvenike trenutno brinu tri raširena soja - južnoafrički, poznat kao 20I/501Y.V2 ili B.1.351, takozvani britanski soj 20I/501Y.V1 ili B.1.1.7 te brazilski, poznat kao P.1.

"Britanski soj, zarazniji ali ne nužno i smrtonosniji, najvjerojatnije će se proširiti svijetom", rekla je Peacock čija država, pod općom karantenom, od siječnja bilježi značajan pad broja zaraženih.

"Jednom kad svladamo virus ili on mutira do razine gdje ne razvija bolest, možemo se prestati brinuti o njemu. No mislim da ćemo to raditi godinama. Smatram da ćemo se time baviti još deset godina", dodala je Peacock.

Cjepiva Pfizera i BioNTecha te AstraZenece štite od britanskog soja, piše Reuters.