Britanski premijer David Cameron tvrdi kako bi izlazak Britanije iz EU mogao dovesti do rata, prenosi list Politico.

Cameron smatra kako je EU pomogla u ujedinjavanju zemalja koje su desetljećima ratovale, navodi list dijelove Cameronovog govora, koji će on održati u Londonu povodom referenduma, prenosi Srna.

"Možemo li biti sigurni da su mir i stabilnost našeg kontinenta definitivno sigurni? Je li to rizik koji smo spremni preuzeti?", stoji u njegovom govoru.

Cameron navodi kako je ono što se događa u susjedstvu važno za Veliku Britaniju.

"To je bilo tako 1914, 1940. i 1989. godine. Ako stvari u Europi krenu krivim putem, nemojmo se pretvarati da možemo biti imuni na posljedice", upozorava Cameron, koji je zagovornik ostanka Britanije u EU.

S Cameronom se slaže i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, koji tvrdi da će referendum o Brexitu imati nemjerljive posljedice za suradnju u Europi.

"Apsolutno ne želim nagađati o posljedicama jer sam uvjeren da će Britanci donijeti razumnu odluku", navodi Juncker.

Cameron je nakon postizanja sporazuma s EU i socijalnih i drugih benefita koji su dati kao posebno pravo Britancima odlučio da podrži ostanak Britanije u EU.

Mnogi članovi njegove stranke, uključujući i bivšeg gradonačelnika Londona Borisa Johnsona žele izlazak Britanije iz EU.

I među laburistima i još nekim dijelovima stanovništva, kao i manjim euroskeptičnim strankama, veliki je otpor ostanku Britanije u EU.

Referendum će biti održan 23. lipnja, a ankete daju prednost pomalo i jednima i drugima, pa analitičari prognoziraju tijesan rezultat.